Rundt 140 rohingya-muslimer er sjøfaste på båt utenfor Indonesias kyst

Rundt 140 rohingya-muslimer får ikke gå i land i Indonesia.
Foto: Skjermdump av video/ Ditya Setiawan
Rundt 140 svake og sultne rohingya-muslimer, de fleste av dem kvinner og barn, har sittet fast på en båt utenfor Indonesia siden fredag. De får ikke gå i land.

Båten har ligget i ro rundt halvannen kilometer utenfor kysten av Aceh-provinsen nord i Indonesia, og lokalbefolkningen lar dem ikke gå i land, ifølge lokale myndigheter. Tre har mistet livet om bord i løpet av den nesten to uker lange reisen fra Cox’s Bazar i Bangladesh. Elleve er siden søndag tatt til sykehus med helseproblemer.

– Lokalsamfunnet vårt nekter å la dem gå i land på grunn av det som har skjedd andre steder. De har skapt uro for lokalbefolkninger, sier Muhammad Jabal, leder for fiskerilokalsamfunnet Labuhan Haji sør i Aceh.

På et stort banner som henger ved havna, står det skrevet at lokalbefolkningen «avviser ankomsten til rohingya-flyktninger» i området.

Forfulgt minoritet

Rohingyaene blir forfulgt i Myanmar, og tusenvis risikerer livet hvert år i forsøk på å seg til Malaysia eller Indonesia via sjøveien.

FN omtaler dem som en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter på mange andre områder.

Høsten 2017 ble anslagsvis 742.000 rohingyaer fordrevet fra Myanmar til Bangladesh som følge av en blodig militæroperasjon.

Gruppa forlot Cox’s Bazar 9. oktober med mål om å ta seg til Malaysia. Flere om bord skal ha betalt for å bli tatt til andre land. Flere i lokalbefolkningen har gitt dem mat, og de har også fått matforsyninger av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

FN ber myndighetene slippe båt

FN har tatt til orde for at båten får legge til kai i Malaysia.

– UNHCR ber innstendig myndighetene om å sikre at denne desperate gruppa blir reddet til havs og at de får gå trygt i land. UNHCR og partnere står klare til å støtte og gi sårt tiltrengt hjelp til disse sårbare menneskene, sa Faisal Rahman i UNHCR i en uttalelse mandag.

Han la til at det pågår forhandlinger mellom høykommissæren og myndighetene.

(©NTB)