![iraq-nationalassembly.jpg](https://i0.wp.com/img.utrop.no/wp-content/uploads/2024/08/Baghdad_Convention_Center_inside-scaled.jpg?resize=696%2C361&ssl=1)
Foto: Flickr/James Gordon
- Amnesty saksøker staten for rasisme - 14.02.2025
- Nesten 30 døde migranter funnet i massegrav sør i Libya - 14.02.2025
- Tyskland forlenger grensekontrollen med seks måneder - 14.02.2025
Iraks nåværende familielov har i de fleste tilfeller 18 år som nedre grense for å inngå ekteskap.
De tre lovene som nå er vedtatt gir islamske domstoler økt bestemmelse over familieanliggender som ekteskap, skilsmisse og arv. Det åpner ifølge kritikere i realiteten for legalisering av barneekteskap.
Lovendringen gir imamer anledning til å ta avgjørelser basert på egen tolkning av islamsk lov, og noen – særlig innenfor den såkalte Jaafari-skolen som mange sjiamuslimer følger – mener jenter kan giftes bort helt ned i niårsalderen.
Konservative sjiamuslimer støtter lovendringen og mener at landets lover bør være mer i tråd med islamske prinsipper og at den vestlige innflytelsen i landet bør reduseres.
Menneskerettsaktivisten Intisar al-Mayali, som er medlem av Den irakiske kvinneligaen, en organisasjon som kjemper for kvinners rettigheter, kaller lovendringen katastrofal.
– Det vil få katastrofal effekt på jenters og kvinners rettigheter, ved at jenter giftes bort i ung alder. Det en krenkelse av deres rettigheter som barn, og det vil være til skade for de mekanismer som skal beskytte ved skilsmisse, i barnefordelingssaker og saker som gjelder kvinners rett til arv, sier hun.
(©NTB)