Nesten 200.000 rohingyaer kan bli returnert til Myanmar

Anslagsvis en million rohingya-flyktninger bor i en flyktningleir i Bangladesh
180.000 rohingyaer som er blitt fordrevet fra Myanmar til Bangladesh, er nå godkjent for retur til Myanmar, ifølge den bangladeshiske regjeringen.

Kunngjøringen kom fredag etter samtaler mellom representanter fra Myanmar og Bangladesh i Bangkok, og representerer et mulig gjennombrudd i en lang tilbakeføringsprosess.

I dag lever rundt 1 million rohingyaer i overfylte leirer nær grensebyen Cox’s Bazaar i Bangladesh. Brorparten av dem ble fordrevet over grensa i 2017 som følge av en blodig militæroperasjon ledet av Myanmars juntaleder Min Aung Hlaing, som i dag også er fungerende president.

180.000 flyktninger får nå grønt lys for å vende hjem igjen, og Myanmar har lovet å fremskynde verifiseringsprosessen for ytterligere 550.000 rohingyaer i Bangladesh, skriver sistnevntes regjering i en uttalelse.

– Spill for galleriet

– Etter alle disse årene har de bare godkjent 180.000. Dette føles ikke som mer enn et spill for galleriet. Vi ønsker en ekte løsning, sier rohingya-flyktning Shafiqur Rahman.

Myanmars regjering har ikke kommentert utfallet av møtet i Bangladesh ennå.

Det har tidligere vært forsøk på tilbakeføring, men mange rohingyaer har nektet å reise tilbake av frykt for forfølgelse.

I hjemlandet blir minoriteten systematisk nektet statsborgerskap og grunnleggende rettigheter.

Massakre og massevoldtekter

Rohingyaene er ifølge FN blant de mest forfulgte minoritetene i verden. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) innledet i 2019 etterforskning av antatte forbrytelser begått mot rohingyaene i delstaten Rakhine i 2016 og 2017.

Rundt 750.000 rohingyaer ble i løpet av få uker drevet på flukt over grensa til nabolandet Bangladesh, og andre har siden fulgt etter.

Mange av flyktningene har fortalt om massakrer og massevoldtekter begått av regjeringssoldater, grensepolitiet og regjeringsstøttede militssoldater i Myanmar.