Onsdag kom Jan Petersen til Sri Lanka i et forsøk på å drive fredsprosessen framover, og på torsdag hadde han et møte i Kilinochchi med lederen av LTTE. Hensikten var ifølge diplomater i Colombo å forsøke å få LTTE til å være med på donorkonferansen i Tokyo. Både Norge og Japan har prøvd forgjeves å få med LTTE på donorkonferansen.
Japans fredsutsending Yasushi Akashi hadde gitt LTTE frist til onsdag med å si fra om de vil delta på donorkonferansen for Sri Lanka i Tokyo 9. og 10. juni, som betraktes som svært viktig for den videre fredsprosessen. Inntil torsdag morgen norsk tid hadde LTTE ikke svart på denne henvendelsen.
Tamilnet.com skriver at LTTEs politiske fløy har drøftet situasjonen med en gruppe mer moderate tamilske politikere. I følge LTTE er de «fast forpliktet til å forhandle fram en politisk løsning», men at LTTE ikke vil delta på Tokyo-konferansen med mindre visse forhåndsbetingelser blir innfridd.
LTTE mener også at deres deltakelse på konferansen ikke garanterer at tamilske områder blir gjenoppbygget fordi det er singalesisk majoritet under Sri Lankas konstitusjon kontrollerer bruken av bistandsmidlene.
I følge grunnloven på Sri Lanka er det bare parlamentet som kan lage nasjonalbudsjett.
Ved tidligere forhandlinger ble det innstilt en “Joint Task Force” som skulle forvalte bistandsmidlene for gjengoppreising av landet. Men denne komiteen ble senere nedlagt på grunn av at det var grunnlovsstridig. LTTE mener regjeringen bør først kommer med en passende, lovlig mulig løsning til dette med en form for garanti om at pengene vil bli brukt i nordøst og menneskene der.
Maktkamp truer fredsforhandlinger
Fredsforhandlingene på Sri Lanka trues av en rå maktkamp mellom presidenten og statsministeren på øya. Onsdag advarte USAs viseutenriksminister Christina Rocca myndighetene mot å la interne strider ødelegge fredsprosessen.
Jeg har delt det internasjonal samfunnets håp om at disse kranglene blir satt til side slik at en mer enhetlig singalesisk stemme kan bli hørt, sa hun onsdag ifølge AFP.
Rocca møtte tidligere på dagen president Chandrika Kumaratunga. Presidenten er sterk motstander av fredsprosessen som statsminister Ranil Wickremesinghe har satt i gang med norsk hjelp. Like etter møtet sendte presidentens kontor ut kopi av et brev til statsministeren der Kumaratunga understreker at hun etter grunnloven har siste ord.
Kumaratunga som gjennom sitt presidentverv har rett til å avsette både statsministeren og regjeringen, har lenge ment at Wickremesinghe gir for store innrømmelser overfor LTTE.