- Vaterland: Norges største flerkulturelle bruktmarked - 04.07.2013
- Verdenskjent kunstner lever uforstyrret i Norge - 22.05.2009
- Øyeblikket 08-2009 - 08.05.2009
Foto: Oscar Tawil Vitry
Det er hovedsakelig to ting som trengs før kriseteamet er på plass, sier Panchakulasingam Kandiah, overlege og prosjektkoordinator i Norsk tamilsk helseorganisasjon (NTHO) til Utrop.
– Det ene er innreisetillatelse til krigsområdet og det andre er medisinsk utstyr, sier han.
Det er Utenriksdepartementet som må hjelpe teamet med å komme inn i krigsområdene.
– De har lovet å hjelpe oss, sier legen. – Det er akutt mangel på medisinsk utstyr. Vi trenger alt fra bandasje, antibiotika og operasjonsutstyr, sier overlege Kandiah.
Den store utfordringen blir nå å få tilgang til krigsområdene.
– Hverken internasjonale hjelpeorganisasjoner eller journalister har i dag innreisetillatelse, sier professor ved Universitetet i Oslo Kristian Stokke.
Han peker på at evakuering ikke er løsningen og understreker at det er sivilbefolkningen som er de store taperne.
– De er fanget i en desperat situasjon, sier Stokke, som legger til at det som trengs umiddelbart er en humanitær korridor.
Stokke mener at den tamilske eksilbefolkning spiller en viktig rolle. De er godt utdannet og og meget godt integrert i de samfunnene de har kommet til.
I den første fasen av prosjektet skal omtrent 15 personer reise inn. Det er hovedsakelig snakk om norske leger, sykepleiere og ortopeder. De skal oppholde seg i krigsområdene i en måned. Etter det skal et nytt team erstatte det første. Det første teamet vil bestå av etnisk norske helsearbeidere, men etterhvert vil flere med tamilsk bakgrunn komme til.
– Vi planlegger prosjektet i to faser, den første blir den umiddelbare utplasseringen av et hjelpeteam, mens den andre vil innebære en permanent base, sier lege Per Fauchald i NTHO.