- Utrops utgave 26 – 2019 ute nå! - 11.07.2019
- Ingen uavhengig jury bak prisutdelingen - 01.07.2019
- Rashidi skrev bok om anus - 31.05.2019
Målet er å samle mennesker som enkelte eller mange personer har fordommer mot, og ved at disse “bøkene” kan lånes ut, får mennesker som ellers ikke ville truffet hverandre anledning til å møte hverandre. Noe som vil føre til at ens fordommer blir utfordret. Det var derfor snakk om en boksamling bestående av mennesketyper som på grunn av deres livsstil, utseendet eller profesjon er gjenstand for fordommer.
Her har en innvandrer lånt en UDI-ansatt
Blant menneskebøkene kunne en velge mellom muslim, innvandrer, svenske, homofil, lesbe, politiker, UDI-ansatt, marokkaner, blondine etc.
Som idé er menneskebiblioteket er en måte å skape synlighet omkring problemet med fordommer på. Ved å ta utgangspunkt i folks egne fordommer om andre mennesker, tilbys man sjansen for å gjøre opp med negative forestillinger om et medmenneske.
Låneren var fri til å ta sin bok med seg ut, gå en tur og snakke med boken. Betingelsen var bare at man behandler sin bok med respekt og avleverer den innen en halv time.
Ved skranken på Deischmanske bibliotek på Grünerløkka kunne en i går få et lånekort og veiledning til å låne den riktige bok fra et katalog med saftige og kontroversielle beskrivelser av boksamlingen.
For Eksempel:
Bok 1: Byråkrat
Generelle fordommer mot byråkrater:
Er lite kreativ, går i grå dress og arbeider aldri utenom ni til fire.
Bremser all utvikling og lar ikke ungdom være med å bestemme.
Er sure og grinete og hater å ta i mot henvendelser fra vanlige folk.
Flytter papir hele dagen og drikker kaffe og bruker opp skattebetalernes penger.
Har et firkantet verdenssyn.
Menneskebiblioteket er et konsept som er utviklet ved Det Kriminalpræventive Råd i Danmark, og er tidligere utprøvd på Roskildefestivalen.
– Det er mange som sitter med inntrykk fra media om grupper og personer, og nå får de mulighet til å møte og bli kjent med en de har fordommer om og få til en dialog med vedkommende, sier prosjekt leder Ronny Abergel til Utrop.
Det sentrale er nettopp at man blir forpliktet til dialog som er midlet til å bryte isen mellom dem som har fordommer, og de som det eksisterer fordommer om.
Fordommer er jo ikke annet enn resultatet av manglende viten, kjennskap til andre mennesker og deres måte å leve og være på. Det er klart at de verste og mest håpløse diskriminatorer ikke søke til menneskebiblioteket. Dem må man nå på anden vis. Men mange nysgjerrige mennesker lånte bøkene.
– Jeg er skuffet over at politi og parkeringsvakt ikke tok dette prosjektet seriøst nok til å møte opp, sier Abergel. Han var ellers svært fornøyd med bøkene og menneskene som ville låne bøkene.
Selv om folk var i tvil om hvorvidt folk vil låne bøker, møtte overraskende mange mennesker opp og bøker ble lånt ut hele tiden.
Menneskebiblioteket ble en stor suksess.
Gammelbyråkrat
– Jeg trodde ikke jeg skulle bli lånt ut først. Folk har jo fordommer mot byråkrater. Men faktisk var jeg den første til å bli lånt ut, sier Tove Andersen formann i Nordisk Ungdomskomité (NUK) var blant en av bøkene. Hun er fornøyd med prosjektet som svarte til forventningene.
Nordisk ungdomskomite (NUK) og Styringsgruppen for nordisk barne- og ungdomskultur (BUK) har i samarbeid tatt initiativ til den nordiske flerkulturelle kulturmønstringen.