Thai Pongal: Festivalene hvor tamilene takker solen

Også i Norge feirer tamilien Thai Pongal med god mat, familiebesøk og spennende kulturelle arrangementer.

Thai betyr januar. Og pongal er risgrøs laget av brunris, kokosmelk, sukker og rosiner. I dag sier tamilene “Pongal valtukkal” til hvernadre. Det betyr “beste pongal ønsker.”

På denne dagen står hele familien tidlig om morgenen før soloppgang. I hagen forran huset lages det fine mønstre med forskjellige farger. Ved siden av mønsteret gjøres det klar til å koke grøt ved hjelp av ved. To nye leir krukker som er beregnet for riskoking blir fylt med vann og litt melk.

Kokingen skal starte slik at akkurat idet sola skinner i hagen skal kokingen være ferdig “servert” for sol guden.. Den ene krukken er mindre enn det andre, og i den minste kokes det brunris som skal spises med karri. Og i den store krukken kokes det risgrøt med sukker.

Man kjærer blad fra banantre og legger den faste grøten (pokkai) på bladet. Oppå grøten legges en banan. Også vadai som lages dagen før, legges på bladet. Det tennes oljelys og blomster som barna har plukket legges også ved. I det sola skinner, synger man religiøse sanger og ber til solguden.

På denne måten takker bøndene sola for at han gir dem sollys så de kan dyrke ris. Festivalen er en av de viktigste høytidene for tamilene.

Majoriteten av befolkningen på Sri Lanka er avhengig av landbruk for overlevelsen. Hovedingrediensen i kostholdet er ris, og risdyrking er derfor essensielt for alle etniske grupper på Sri Lanka.

En del festivaler forholder seg derfor til landsbruksaktivitetene til folket. Disse festivalene feires med litt forskjellige ritualer i nesten alle deler av Sri lanka, også i Sør-India. Det er en kjent antagelse at høsttakkefesten har religiøs betydning, men i nyere tid har man knyttet festivalen til kultur.

Thai Pongal i Norge

I Norge er det vanskelig å koke ris ute. De fleste tamiler koker ris i inne, og inviterer familie og venner. Det lages dessuten også andre typer vegetar mat. Om kvelden er det også poja (gudstjeneste) på hindu templer. Drama, musikk, spesielle programmer på radio, Pongal film utgivelser og andre kulturelle aktiviteter er vanlige.