Skarp samfunnskritikk

Indisk-engelske Asian Dub Foundation (ADF) slenger fortsatt reggae, breakbeats, indisk musikk, dub, rap og punk opp i samme gryte. «Enemy Of The Enemy» er tittelen på siste album som handler om ekstremt politiserte, småmilitante oppgjør med all verdens urettferdighet.

-Det er greit at musikken får merkelappen politisk, men den skal også være god å danse til, mener medlemmer i Asian Dub Foundation. (f.v.) Steve Chandra (Chandrasonic), Sun J, Pandit G, Dr Das og Rocky Singh ifølge Oslopuls.

-Vi er bekymret for utviklingen. Låten “Fortress Europe” handler om hvordan de rike prøver å stenge de fattige og trengende ute. Ett indre marked, utilgjengelig for andre. De slipper ikke inn flyktninger fra Irak og Afghanistan, mennesker de hevder at de frigjør fra tyranniet. Men hjelpe…

-Det er mange låter som handler om kamp: som “19 Rebellions” og “La Haine”. Det var forresten en fransk film med samme navn…

Når disse britiske asiatene til og med henter inn folk som rapper på spansk og portugisisk, skjønner vi at de mener alvor når de snakker om «global community». Det er ingen grunn til å tvile på Asian Dub Foundations ekthet.

Ikke unaturlig er også ADF som samfunnskommentatorer opptatt av verdenssituasjonen og polariseringa mellom den kristne og muslimske verdenen. Likevel er ikke bandet noen muslimsk musikkgerillia, men innebefatter både hinduier, muslimer og sikher.

Workshopen til bandet – ADF Education – avler stadig nye artister og legger ting til rette for at invandrerungdom i Østlondon får muligheten til å fylle hverdan med mening.

For det arbeidet ble John Pandit i fjor sommer utnevnt til Member of the British Empire (MBE). Han nekta imidlertid å ta imot tittelen. Dengang uttalte han at hvis dronninga vil ære arbeidet deres, var en mye bedre måte å gjøre det på å donere pengestøtte til organisasjonen, heller enn å kanonisere ham til ridder.

Bhangra påvirkning

Bhangra er egentlig en folkedans med røtter til Punjabi-regionen i Norvestindia og Pakistan, en dans for å feire høstavlingene, med klare intensjoner gjennom det tunge og hypnotiske beatet om å skildre kretsløpet av ploging, såing og innhøsting. Sånn sett skiller den seg vel ikke så veldig fra annen dans.

ADF peker på at at ting skjer når folkestrømmer tar med seg en kultur og lar den utvikle seg på et annet kontinent.

-Bhangra blir nå markedsført i USA, og får masse oppbacking av artister, produsenter og DJer. Det er stort å se hvordan denne type crossovers brer seg. Vi ser at hiphopen tar opp i seg elementer av bhangraen, så jeg miksa forskjellige eksempler på hva som skjer om dagen. Du har den jamaicanske versjonen, der du ser følgene av hiphopen og r&b som påvirker musikken der. Defra går det tilbake til England og får stadig endringer i nyansene, sier John Pandit til Spot.

Tracks:

1. Fortress Europe

2. Rise To The Challenge

3. La Haine

4. 1000 Mirrors (feat. Sinead O’Connor)

5. 19 Rebellions

6. Blowback

7. 2 Face

8. Power To The Small Massive

9. Dhol Rinse

10. Basta

11. Cyberbad

12. Enemy Of The Enemy

Anmeldelse fra norske aviser:

“Dette er et fyrverkeri av en plate med et sterkt politisk budskap i mange retninger. Pulsen er høy der de beveger seg med heftige rytmer med røtter fra hele verden med en treffsikkerhet som imponerer. Produksjonen er sylskarp. Beats og grooves sitter. Rock, dub, reggae og tøffe samplinger. Etter hvert hører man på tekstene, også. ” (Fedrelandsvennen)

“Frontkjemperne i ADF gjør bare en delvis vellykka oppfølger til Community Music fra tre år tilbake. Soundet og produksjonen er upåklagelig under Adrian Sherwoods ledelse, budskapet er ennå sylskarpt, men nivået på låtene er for ujevnt.” (Spot)

“Heftig opprør: Rasende, radikalt, reflektert og dansbart.” (Oslopuls)

“Asian Dub Foundation får folk til å danse til låter om krig mot terror, innvandringsfrykt og kvinnemishandling. Et hardt band for harde tider.” (Dagsavisen)

“Asian Dub Foundation har hisset seg ytterligere opp på sitt tredje album, og låter mer enn noensinne som et britisk/indisk Rage Against The Machine.” (Nettavisen)