Forgulgt og hedret

– Dette er virkelig en belønning for meg, sa Nawal El Saadawi da hun tok imot sitt æresdoktorat ved Universitetet i Tromsø. Hun brukte også anledningen til å si sin mening om Bush, Blair og terrorisme.

Under semesteråpninga 27. august, hedret Universitetet i Tromsø den egyptiske forfatteren og legen Nawal El Saadawi for hennes arbeid for kvinnefrigjøring.

Hun er utnevnt til æresdoktor for sin kamp for kvinnefrigjøring.

– Nawal El Saadawi har klart å reise debatt om en mengde forhold som berører kvinner verden over, spesielt i muslimske land. Hun har løftet lokk av tabuområder og maktet å rokke ved hevdvunne sannheter. Det må et enormt mot til for å kunne arbeide slik Nawal El Saadawi har gjort.

Det sier professor Randi Rønning Balsvik, som sammen med prorektor Gerd Bjørhovde står bak forslaget om å utnevne Nawal El Saadawi til æresdoktor.

– Akkurat nå kjenner jeg meg veldig glad. Å høre kolleger snakke om meg og mitt arbeid slik jeg har fått høre her i dag, ville aldri ha skjedd i Egypt, sa El Saadawi.

Forfulgt i Egypt

I hjemlandet har det ikke vært mye heder å hente for Nawal El Saadawi (72). Tvert imot har hun blitt straffet for sitt arbeid. Hun mistet jobben som helsedirektør, flere tidsskrifter hun var redaktør for ble forbudt, bøkene hennes ble sensurert, hun har vært i fengsel, blitt truet på livet og tvunget til å bo i eksil. Alt fordi hun utfordret menns utøvelse av makt over kvinner. Hun var blant de første som engasjerte seg mot omskjæring av kvinner. Nawal El Saadawi har skrevet flere bøker om kvinner, særlig med fokus på arabiske kvinner, kvinners seksualitet og kvinners rettigheter.

– Si klart ifra!

Nawal El Saadawi snakket ikke mye om kvinners rettigheter i sin tale. Derimot snakket hun om hvor viktig det er for oss alle å protestere dersom vi føler oss kuet, enten det er i smått eller stort. Selv nektet hun for eksempel å ta imot et æresdoktorat ved et universitet i England dersom hun måtte knele ved overrekkelsen, slik tradisjonen tilsa.

– Jeg kneler ikke for noen, ikke for gud heller, sa El Saadawi.

El Saadawi slapp å knele, ble tildelt sitt æresdoktorat og fra da av har seremonien ved dette universitetet blitt lagt om, fortalte El Saadawi med et smil.

Som liten pike lærte hun av sin bestemor at gud er rettferdighet. Den lærdommen har Nawal El Saadawi tatt med seg videre i livet.

– Rettferdighet, frihet, kjærlighet. Det er min religion. Vi må kjempe for rettferdighet, frihet og kjærlighet, for her ligger framtida vår, sa El Saadawi.

Kvinners rettigheter har opptatt Nawal El Saadawi fra hun var ung jente. Hun var blant de første som engasjerte seg mot omskjæring av kvinner, og hun har utfordret menns makt over kvinner i Egypt og andre arabisk-muslimske land.

Nawal El Saadawi omtales ofte som araberverdenes mest kjente kvinne. Hun har blant annet vært helsedirektør i Egypt og har arbeidet som redaktør, foredragsholder, lege, forsker og forfatter.

Hun skriver sine bøker på arabisk og når derfor ut til et stort publikum. De fleste bøkene er gitt ut i Libanon på grunn av sensur i Egypt. Bøkene hennes er blitt oversatt til mange språk og hennes arbeider står på pensumlista ved flere universiteter og høyskoler verden over.

De fleste av bøkene handler om kvinner og fokuserer særlig på arabiske kvinner, kvinners seksualitet og kvinners rettigheter. En av sine mest berømte bøker skrev hun i 1977, «The Hidden Face of Eve». Boka handler blant annet om omskjæring av jenter, prostitusjon, sex, ekteskap, skilsmisse og islamsk fundamentalisme.

Modig

Nawal El Saadawi har fått erfare at innsatsen har kostet. Hun var helsedirektør, men ble fratatt stillinga på grunn av sine ytringer i skrift og tale. Tidsskriftet hun var redaktør for ble forbudt, bøkene hennes er blitt sensurert, hun har vært fengslet flere ganger, har levd i eksil i flere år og er blitt truet på livet. Likevel har hun fortsatt sin kamp for kvinners rettigheter.

I sine memoarer fra fengselet skriver hun at fare har vært en del av hennes liv helt siden hun begynte å skrive. «Nothing is more perilous than truth in a world that lies. Nothing is more perilous than knowledge in a world that has considered knowledge a sin since Adam and Eve… There is no power in the world that can strip my writings from me.»

Gir aldri opp

I et intervju i magasinet Two Eyes, uttaler Nawal El Saadawi at hun er optimistisk med tanke på framtida. For henne er håp og tro på at det er mulig å endre systemet en forutsetning for å kunne oppnå resultater. Håp gir styrke, sier El Saadawi. Hun tror på forandring over tid, ikke på revolusjon fra en dag til en annen.

– I consider myself the voice of the silent majority in Egypt and the Arab world. But I should do something to make the silent majority speak up. Young women, young men, young people, writers, students, so that more and more individuals of this silent majority speak up. Release the silent majority by my voice.

El Saadawi mener kvinneundertrykking skjer overalt i verden, men i den vestlige verden antar undertrykkingen andre former og er mer skjult enn i for eksempel Egypt. Hun sier selv hun er kritisk ikke bare til islam, men til alle religioner.

– Bush og Blair lyver

Ved utdelingsseremonien brukte hun også talen sin til å si sin hjertens mening om George Bush og Tony Blair, som hun kom inn på flere ganger underveis i talen.

– De farer med løgn om krigen i Irak. Alle vet at krigen startet på grunn av olje, men religion blir brukt som skalkeskjul. Både kristen og islamsk fundamentalisme vokser under George Bush. Dette er en veldig farlig utvikling, sa El Saadawi.

I september skal hun delta på en stor internasjonal konferanse i New York hvor hun skal snakke om terrorisme.

– Men hvem er terrorister? George Bush? Ariel Sharon? Eller kanskje jeg, fordi jeg er kritisk til USA? For meg, som kvinne fra Egypt, er det USAs makthavere og de som samarbeider med dem for å skaffe seg olje og ressurser som er de ekte terroristene, sa Nawal El Saadawi.

Viktig språkbruk
Hun hadde også en klar melding til alle som fortsatt snakker om den tredje verden. Dersom noen sier hun er fra den tredje verden, tar hun det som en fornærmelse.

– Det fins bare en verden, den tredje verden fins ikke!

Begrepet postkolonialisme liker hun heller ikke.

– Språket blir brukt mot oss. Kolonisering pågår fortsatt, postkolonialisme eksisterer ikke. Afrika er ikke et fattig, men et rikt kontinent. Problemet er at vi blir robbet.

Begrepet Midtøsten har hun heller ikke særlig sans for.

– Middel to whom? spurte El Saadawi.

– Jeg er fra Egypt, fra Afrika, ikke fra Midtøsten, slo Nawal El Saadawi fast.

– Jeg føler meg hjemme i Tromsø, sa Nawal El Saadawi
Hjemme i Tromsø
Hun avsluttet talen med å si at hun var veldig glad for å være i Tromsø og glad for å bli utnevnt til æresdoktor.

– Jeg føler meg hjemme her. For mitt hjem er der hvor det bor mennesker som verdsetter rettferdighet, frihet og kjærlighet, sa Nawal El Saadawi.

(Kilde: Universitetet i Tromsø)