Guava
Guava er ganske utbredt over hele sydhavet. Det finnes en rekke varianter, som små jordbærguava, hvitgule hawaiivarianter og den vanlige grønngule. Hawaiivarianten er kanskje favoritten, da den vanlige kanskje kan smale litt “melent”.
Oppbevar guavaene på et kjølig sted, som kjøleskapet, de kan holde mange dager. Frukt kokt noen minutter kan fryses. Modne guavaer lukter sterkt.
Det vanligste er å vaske guavaen og spise den rå som et eple. Noen foretrekker å skrelle av skinnet og fjerne frømassen i midten. For å få en søtere smak kan man skrelle, fjern frø, dele i skiver og koke skivene i sirup fem minutter. Kan også gis en annerledes smak ved å dryppe over sitronjuice. Smaker godt i desserter og fruktsalater. Guava egner seg også til syltetøy og gele, da bruker man gjerne halvmodne frukter og beholder skinnet på. Noe steder lager man en guava-ketchup hvor man erstatter tomatene med moset guava.
Du kan finne dem i innvandrerbutikker, særlig vietnamesiske og velassorterte matvarebutikker.
Stjernefrukt, Karambola (Carambola, Star Apple)
Jo, du har nok sett dem i en velassortert matvarebutikk eller i en salat servert i en restaurant. Kuttet i skiver er karambola nemlig godt egnet som dekorasjon. Den skiller seg da også ut fra annen frukt, med sin stjerneform og halvt gjennomsiktige skinn og kjøtt. De finnes flere varianter. De fleste smaker ganske surt, men det finnes også søte varianter.
Som nevnt så brukes karambola ofte som dekorasjon i salater, men kuttet på tvers i tynne skiver til stjerner kan er den også flott dekorasjon på kaker, drinker, desserter eller andre retter. De kan være rå, men smaker søtere hvis man koker dem forsiktig et halvt minutt i sirup. Kuttet i skiver kan karambola også kokes med sukker til skivene er myke, så presses man ut saften og kjøler den ned til en forfriskende drikke. Kan også brukes i “chutney”, alene med krydder eller andre frukter/grønsaker.
Finnes som nevnt ofte i velassorterte matvarebutikker, men sjekk også innvandrerbutikkene.
Brødfrukt (Breadfruit, mei)
Det finnes mange varianter av brødfrukt, men de fleste er runde – på størrelse med en liten håndball. Mange typer brødfrukt kan spises moden som en frukt, men i dag er det mest vanlig å bruke den umoden som en grønsak.
Før var det ganske vanlig at øyboerne spiste brødfrukt som en frukt, men i dag er den mest brukt umoden som en grønsak. Mange typer brødfrukt smaker ganske søtt og godt som moden frukt, og noen varianter kan også spises med skinnet.
Du kan prøve å finne brødfrukt i innvandrerbutikker, men sjansene er ikke særlig store. Brødfrukt er ikke så mye brukt i Østen, og det er gjerne her alle de tropiske fruktene og grønsakene du finner i innvandrerbutikkene kommer fra.
Kiwano (Horned melon, Jelly melon, African horned cucumber)
Kiwanoen er New Zealands forsøk på å følge opp suksessen med kiwifrukten. Kiwi het egentlig kinesisk stikkelsbær helt til man fant på å brukte nasjonalsymbolet kiwi-fuglen for å markedsføre den som nye nytt og spennende produkt. Det fungerte bra med kiwi’en, men kiwanoen har litt vanskelig med å følge opp suksessen – foreløpig. En moden kiwano har en gylden oransje farge og fruktkjøttet har blitt mørk grønt. Den er ganske søt, med en smak som ligner litt på en blanding av banan og lime.
Kutt i båter eller del på langs og spis rett fra skallet med en skje. Kan søtes med sukker aller avkjøles hvis man foretrekker det. Fruktkjøttet kan brukes i desserter, med iskrem eller i drinker.
Finnes av og til i velassorterte matvarebutikker, men prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.
Mangosteen er ikke så vanlig, og det er synd, for den er en av de mest velsmakende tropiske fruktene. Den har størrelse som et lite eple og skinnet er mørkt lilla. Det hvite fruktkjøttet inneholder store frø som ikke spises. Skinnet inneholder et fargestoff som setter flekker.
Mangosteen spises gjerne rå, når den er moden. Del frukten i båter fra stammen til busen, og dra skinnet ned. Eventuelt del frukten på midten og spis med skje. Kan brukes som juice ved å fjerne frøene og mose den.
Finnes av og til i velassorterte matvarebutikker, prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.
Papaya (Pawpaw, Tree melon)
Det finnes mange varianter av papaya. De varier i størrelse som en pære til nesten en vannmelon. De fleste har gul til oransje fruktkjøtt, men en populær hawaiivariant har rødlig kjøtt. Pass på at fruktene ikke er flekkete eller mugne. Papaya blir ofte kalt en mirakelfrukt, da den også har mange medisinske egenskaper.
Kutt i båter og fjern frøene med en kniv eller skje. Spis med skje som den er eller hell over litt sitronjuice. Moden frukt kan renses, skinnet taes av og deles i terninger for bruk i salater og desserter. Ikke bruk papaya i retter med gelatin, da den vil løse opp den stivnete gelatinen! Papaya vil også gjøre kjøtt mykere, og egner seg derfor godt i marinader. Papain (av “papaya”) er stoffet du finner i såkalte kjøttmørnere. Papain er også bruk i klessindustrien for å gjøre ull mykere, og i det har mange medisinske kvaliteter.
Finnes ofte i velassorterte matvarebutikker, prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker. Dessverre er de papayaene du får tak i ofte vasne og elendige, de har vært sendt på den lange reisen alt for umodne.
Pasjonsfrukt (Passionfruit)
Det finnes mange typer pasjonsfrukt, den mest vanlige tropiske har gult, skinnende skinn som blir rynkete når den er moden.
Oppbevaring:
Oppbevar dem i kjøleskap eller et kjølig sted, de vil holde en ukes tid.
Kutt dem i to og spis fruktkjøttet med skje. Smaker godt med iskrem, i desserter og fruktsalater – gjerne med frøene. Frøene kan siles vekk og juicen smaker godt alene eller blandet med andre fruktjuicer.
Finnes av i velassorterte matvarebutikker, prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker. Det er gjerne en variant med mørkebrunt skinn som importeres, og det skal være skrukkete! Noen gror også pasjonsfrukt i Norge for de flotte blomstene, og har du flere planter som står ved siden av hverandre i solveggen kan du med flaks få frukter !
Rambutan
Du har sikkert sett den i butikken, noe som ligner på en slags hårete jordbær. Det er rambutan, en velsmakende tropisk frukt. De myke piggene sitter på et tykt skinn, og under er det gjennomskinnelige fruktkjøttet som har en særpreget sørsøt smak.
Kutt det læraktig skinnet med en skarp kniv og dra det vekk fra fruktkjøttet. God å spise slik, men kan brukes med iskrem og i fruktsalater.
Finnes ofte i velassorterte matvarebutikker, prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.
(Kilde: Sydhav)