Indiske filmtoner og fargerike drakter slår ikke lenger an hos hjemmepublikumet. I2002 tapte Bollywood, Indias film-mekka, 50 millioner dollar ifølge BBC.
Indias filmindustri er verdens største med sine seks millioner ansatte. Men det har begynt å gå nedover med inntjeningen. Av 132 filmer som ble lansert i fjor, gikk hele 124 med tap. Fulle kinosaler har vært sjeldne, som regel blir bare 30-40 prosent av setene utsolgt.
Resultatet er at Bollywood går med store underskudd. Både publikum og filmskapere vender seg i stedet mot USA. Spiderman var en av de mest sette filmene i India i fjor.
– Vil kreve realisme
Antropolog ved Høgskolen i Oslo, Jay Ganapathy, jobber med en doktorgradsavhandling om Bollywood. Han mener det indiske publikumet snur ryggen til de hjemmeproduserte filmene.
– Ved å vise den type avsky, går publikum inn for en slags kvalitet. Filmpoducerne vet at nå kan de ikke bare sende ut søppel og tro de skal tjene masse penger. Jeg tror publikum vil kreve mer realisme i Bollywood-filmer, sier han til NRK.
I fjor kom filmen «Khwaish» («Begjær»), og etterfulgt av denne kom det en del filmer som ikke lenger falt inn under kategorien familiefilmer.
Khwaish inneholder ikke mindre enn 17 kyss og opptil flere bikinikledte damer. Det rapporteres til og med at helten i en scene ser sitt snitt til å tafse på heltinnens bryst. Men nøyer seg med ett av dem. Resultatet er at folk har gått mann av huse for å få med seg den indiske varianten av spekulativ filmsex.
I den med vestlige øyne puritanske indiske filmindustrien, Bollywood, har slike scener hittil vært unngått. Helten har nøyd seg med å synge og danse for vise hvor glad han er i dama si, mens klassisk klåing med mer har blitt overlatt til Hollywood og Europa. Selv de 17 kyssene «Khwaish» er en dramatisk økning fra null.
– Er det noen som tror at dagens jenter ikke kysser. Hva er dette å bråke for, spør skuespillerinnen Mallika Sherawat, og mener filmen heller gjenspeiler virkeligheten, mer enn å bedrive spekulasjon.
Indiske filmer populære i Norge
Om to uker er det verdenspremiere for filmen Main Hon Na, og filmen vises i Oslo, Drammen og Ski. Cinema Bollywood