Alt om EØS-utvidelsen

EU- og EØS-samarbeidet ble utvidet 1. mai med 10 nye medlemsland. De nye landene er Estland, Kypros, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn. Borgere av disse landene som ønsker å ta opphold, eller arbeide som selvstendig næringsdrivende eller tjenesteytere i Norge, nyter fra 1. mai godt av de samme reglene som gjelder for dagens EU- og EØS-borgere. Etter EØS-utvidelsesavtalen er det ikke adgang til å ha overgangsordninger for tjenesteytere eller selvstendig næringsdrivende.

For arbeidstakere gjelder det imidlertid særskilte overgangsordninger. Det følger av EØS-utvidelsesavtalen at Norge de to første årene skal anvende nasjonale regler overfor arbeidstakere fra de nye medlemslandene, med unntak av Kypros og Malta. Etter forslag fra Regjeringen har Stortinget nylig vedtatt slike bestemmelser i utlendingsloven. Reglene, som gjelder fra 1. mai 2004, innebærer noen flere begrensninger enn det som gjelder for andre EU- og EØS-borgere. Det vil likevel bli langt enklere enn i dag for arbeidstakere fra de nye medlemslandene å komme inn på det norske arbeidsmarkedet.

Overgangsordningene vil gjelde to områder:


  1. Det vil være krav om oppholdstillatelse for arbeidstakere fra de nye medlemslandene, bortsett fra Kypros og Malta. Skal oppholdstillatelse utstedes, må det som hovedregel dreie seg om heltidsarbeid.
  2. Videre vil det være adgang til å innføre beskyttelsestiltak overfor arbeidstakere fra de samme landene ved alvorlig ubalanse i arbeidsmarkedet eller ved fare for det.



Nærmere vilkår for oppholdstillatelse, slik som regler om vanlige lønns- og arbeidsvilkår og dokumentering av arbeidsforhold, vil fremgå av nye bestemmelser i utlendingsforskriften. De nye bestemmelsene i forskriften trådte i kraft 1. mai 2004.

Det vil ikke stilles krav knyttet til type arbeid, fagkompetanse, bestemt arbeidssted eller lignende. Arbeidssøkere fra de nye medlemslandene vil ha adgang til å oppholde seg i Norge for egen regning i inntil seks måneder.

Overgangsregler


Norge har innført overgangsregler for åtte av de ti nye EU-landene: Den Tsjekkiske republikk, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Slovenia og Ungarn.

Arbeidstakere fra disse landene, som på egenhånd søker opphold i Norge med adgang til å ta arbeid, må blant annet ha et konkret arbeidstilbud på en heltidsjobb som fyller kravene til lønns- og arbeidsvilkår. Videre må det leveres et fullstendig utfylt ansettelsesbevis eller en arbeidsavtale.

Arbeidstakere fra Kypros og Malta er ikke omfattet av overgangsordningen og kan søke om opphold i Norge på lik linje med borgere fra de ”gamle” EU-landene. Arbeidstakere fra alle de nye EU-landene, som har hatt lovlig opphold og arbeid i Norge de siste tolv månedene, blir heller ikke omfattet av overgangsordningene og kan søke om opphold i Norge på lik linje med borgere av de øvrige EU-landene.

For søkere som ikke er arbeidstakere, blant annet selvstendig næringsdrivende, tjenesteytere og tjenestemottakere og studenter, gjelder samme regler som for andre EU/EØS-borgere.

Faktaark og søknadsskjema på UDIs internettsider

UDI har de siste dagene utarbeidet faktaark med informasjon om regelverk og søknadsprosedyrer. Informasjonen er i hovedsak rettet mot borgere av de nye EU-landene som vurderer å søke om oppholdstillatelse med adgang til å ta arbeid og mot norske arbeidsgivere. I faktaarket, som er oversatt til flere språk, kan lesere også finne internettadresser og telefonnumre til andre offentlige etater som besvarer spørsmål om arbeid i Norge, arbeidstakernes rettigheter og plikter, skatteregler og trygderettigheter. Videre kan søkere og arbeidsgivere finne alle de relevante søknadsskjemaene på UDIs internettsider.

Informasjon i Norge og i utlandet

UDI har de siste ukene koordinert informasjonen knyttet til arbeidsinnvandring i forbindelse med EU-utvidelsen. Denne uken arrangerer UDI i samarbeid med UD et informasjonsmøte i Warszawa med de norske utenriksstasjoner i de nye medlemslandene. I tillegg vil UDI i løpet av mai invitere de nye landenes ambassader i Oslo til tilsvarende informasjonsmøte. På disse møtene vil de andre offentlige myndighetene som er involvert i dette arbeidet også delta.