Alle i Norge skal ha ytringsfrihet. Alle skal få si hva de mener. Men denne friheten innebærer et ansvar, har mange minnet oss om etter 22. juli. Avisredaksjonenes daglige balansegang foregår i spenningsfeltet mellom statsminister Jens Stoltenbergs ønske om mer åpenhet og mer demokrati og ønsket hos oss alle om et mindre hatefullt og mer saklig debattklima etter 22. juli.
Halvkvedede trusler
Spørsmålet er om det å invitere folk som forfekter udemokratiske politiske ideologier inn i debattspaltene er et tilstrekkelig balansert svar på denne utfordringen. I gårsdagens Dagbladet skriver Mohyeldeen Mohammed (mannen som ble kjent for å advare mot “11. september på norsk jord”) blant annet:
– Allah sier i Koranen: «Og krig mot dem helt til det ikke er mer oppvigleri og all religion tilhører Allah…»
Når Dagbladet velger å trykke innlegg fra udemokratiske miljøer, bør de også sette journalistiske ressurser inn på å dekke det som rører seg i disse miljøene.
Hva han mener bør bli konsekvensen av denne oppfordringen fra Allah, lar han henge i luften.
Bloggeren Fjordman (også kjent som Peder Nøstvold Jensen) bruker samme retoriske teknikk når han skriver:
– Kan islam forenes med vår måte å leve på? Nei. […] Kan vi fortsette med å la muslimer bosette seg i våre land? Nei.
Hva han mener bør bli konsekvensen av at islam ikke kan forenes med vår måte å leve på for de muslimer som allerede bor her (mange av dem norske statsborgere født og oppvokst i Norge) og hvordan han mener at vi kan forhindre muslimer fra å bosette seg her i fremtiden, sier han ingenting om.
Det er to grunner til at folk med grunnleggende udemokratiske meninger ofte formulerer seg slik. Den mest åpenbare er juridisk. Den andre er at man kan signalisere til meningsfeller hva man mener uten å si det rett ut.
Riktig å trykke
Det er ikke dermed sagt at det er galt av Dagbladet eller andre store aviser å trykke disse og tilsvarende innlegg. Det er viktig å vise hele meningsspekteret som finnes i Norge. Det er viktig at denne typen meninger og holdninger blir imøtegått.
Men jeg skulle gjerne sett at avisene gjorde mer. Hvor mye vet vi om bloggmiljøene som Anders Behring Breivik baserte sine konspirasjonsfantasier på? Hvor mye vet vi om de fundamentalistiske miljøene av den typen Mohyeldeen Mohammed tilhører?
Svært lite.
Mye ugjort
Avisene har skrevet svært mye om terroraksjonene 22. juli, men har i mindre grad vært opptatt av å avdekke og forstå hva som ligger bak. Journalist Øyvind Strømmen har gjort et viktig arbeid for vår forståelse av fenomenet Breivik med å se nærmere på de islamofobe nettstedene og miljøene i sin bok «Det mørke nettet», men det er fortsatt mye ugjort på dette feltet.
Når Dagbladet velger å trykke innlegg fra udemokratiske miljøer, bør de også kjenne sin besøkelsestid og sette journalistiske ressurser inn på å dekke det som rører seg i disse miljøene, hvilke politiske ideologier de trekker på og hvilken innflytelse de har.
Her kan norske aviser helt klart bli bedre.