Menneskerettighetserklæringen ble vedtatt av FNs generalforsamling 10. desember 1948 i i Paris. Erklæringen bygger på erkjennelsen av at:
«Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.» (Artikkel 1.)
Umenneskelige forhold
Ikke engang dyr lever under slike forhold vi har sett på bilder fra Moria-leiren. Søppel flyter overalt, sanitærforholdene er forferdelige, matkøene timelange.
20 000 mennesker er stuet sammen i en leir bygget for 2300. Flere familier bor i samme container. Tepper henges opp mellom dem i et forsøk på privatliv. Utenfor leirområdet er det satt opp plastikktelt for dem det ikke er plass til inne på leirområdet. Teltene er kokvarme om sommeren, iskalde om vinteren.
Nybakte mødre og nyfødte barn må returnere fra sykehuset til den helsefarlige leirtilværelsen bare tre dager etter fødselen.
Det farlige livet i leiren
Vi har hørt om det fra leirbeboerne selv, fra journalister og fra hjelpearbeidere – om kvinner som sover med bleier fordi de av redsel for å bli voldtatt ikke tør å gå på do om natten, om overgrep og voldtekt av barn, knivstikking og masseslagsmål. Og om drap.
Vi har også hørt om samhold, om folk som prøver å leve normale liv i en unormal tilværelse, om forsøk på skoletilbud, om å stå i matkø for de gamle og funksjonshemmede, om hjelpearbeidere og flyktninger som sammen klarte å holde koronaviruset unna leiren.
«…i brorskapets ånd»
Moria skulle være en transittleir hvor asylsøkerne skulle bo tre uker før de eventuelt fikk asyl i et annet land. Leiren ble bygget som ett av fem mottakssentre på den greske øya Lesvos og i 2015 tok lokalbefolkningen imot flyktningene med åpne armer. Nå er tre uker blitt til måneder og til og med år for flere. Grekerne er skuffet over Europa som ikke i «brorskapets ånd» vil ta imot øyas mennesker i nød. Hittil har bare litt over hundre mennesker blitt hentet ut av helvetesleiren.
En ødelagt barndom
Barn og voksne lider i Moria. Barna får ødelagt barndommen sin og kanskje også sin fremtid. Mange av dem ifølge Leger uten grenser sterkt traumatiserte, mange har mistet livsgleden og håpet. Det haster med å få barna ut av Moria, de har ikke råd til å miste mer tid. Barn skal leke og lære, barn skal ha det godt og trygt og gjøre morsomme ting.
Evakuer barna fra Moria – nå!
Alle lider
Gamle og funksjonshemmede lider også på den greske øya. Kvinner lider, menn lider.
Som en fortvilet hjelpearbeider jeg snakket med sa med adresse til andre europeiske land : – Hvis dere ikke vil ha dem, så hjelp dem iallfall der de er! Eller gjør noe med landene de flykter fra.
Hvis FNs menneskerettighetserklæring betyr noe, bør verdenssamfunnet i «brorskapets ånd» sammen ta ansvar for alle menneskene i Moria-leiren.