Barnevennen Inga

 
Foto: Marius Talmo/SV
Barn og mennesker, fremfor regelverk, ser ut til å være førsteprioritet for Audun Lysbakkens etterfølger, Inga Marte Thorkildsen.

– Jeg vil gjerne være en forskjell for barn i Norge og internasjonalt og for likestilling og inkludering. Og jeg vet at jeg kommer til et departement med mange engasjerte mennesker som brenner for det samme som meg, sa Thorkildsen til de fremmøtte journalistene som hadde møtt opp for å se et glimt av den nye barne-, likestillings – og inkluderingsministeren.

Fra politisk familie

Thorkildsen er en av tre utskiftninger i regjeringen Stoltenberg II. Samme dag som kongen i statsråd tok i mot Bård Vegar Solhjell som ny miljøvernminister, Heikki Holmås som ny utviklingsminister kunne 35-årigen stolt posere foran kameraene. 

Som datter SV-politiker og Nei til EU-leder Heming Olaussen fikk vestfoldingen Thorkildsen politikken nærmest gjennom morsmelken. Senere har hun tatt mellomfag i religionshistorie og statsvitenskap, og jobbet som frilansjournalist i for Tønsbergs Blad før hun ga seg i kast med politikken.

Først var hun fylkessekretær i Vestfold SU og Vestfold SV 1994-1996, før hun gikk over til å bli kvinnepolitisk leder SV 2000-2003. Fra og med i år har hun også vært partiets nestleder.

Splittelse med nesten fatal utgang

I det Thokildsen smilte foran kameraene er hun også bevisst om at veien frem til et regjeringskontor har vært lang og krokete. Og at hun den dag i dag hadde vært utenfor politikken.

For 13 år siden gikk nemlig SV nesten i oppløsning i kjølvannet av Norges krigsdeltagelse med NATO i Serbia, kjent ellers som “påskeopprøret”. Sentralt i dette opprøret var ungdomsorganisasjonen SU en pådriver for en mer venstreradikal retning som stred mot Kristin Halvorsen og partiledelsen. Thorkildsen ble som en av de moderate skviset unna til fordel for den mer venstreorienterte Kari Anne Moe. På et tidspunkt vurderte Thorkildsen å gi seg med politikk, ifølge et intervju hun ga til Dagbladets nysatsing Magasinet våren 2007.

– Ingen barnerumpe

Nå er tonen helt annerledes. Ni år senere har Thorkildsen blitt statsråd, og med klar beskjed om at hun ikke er noen “barnerumpe”, med henvisning om at hun er Stoltenberg IIs yngste departementssjef.

– Jeg prøver å si det så ofte jeg kan, at jeg er jo ikke så ung, jeg er over 35 og har vært på Stortinget i ti og et halvt år, sier hun til NRK.

Mindre regelverk?

Så hvordan vil en inkluderingspolitikk i thorkildsensk ånd være, er spørsmålet mange nå stiller seg. En knippe representanter Utrop intervjuet i forbindelse med Lysbakkens avgang mente den personen som kom etter han måtte følge i samme spor. En som innser at integrering er en toveisprosess.

Utfordringen her også er om hun tør å være mer enn en som administrerer lover og regler, og om hva slags integreringspolitikk hun vil stå for. Barnefokuset hennes vitner om en tilbakekomst til mer medmenneskelighet enn paragrafrytteri. En annerledes stemme som tør å utfordre internt, og bidra til i det rødgrønne landskapet. Om hun var moderat som SUer, vil hun garantert bli sett på som nyskapende i regjeringsposisjon.

Integrering og inkludering blir ihvertfall ikke kjedelig å følge med på lang sikt.