- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Samtidig som de rødgrønne har kommet med sterk kritikk av Israels politikk i Gaza og Vestbredden, handler norske selskaper som aldri før med israelerne. Intet annet land i verden har en liknende dobbeltstandard overfor den israelske staten.
En oversikt NTB har fått tilgang til, viser at det ved årsskiftet pågikk 89 ulike samarbeidsprosjekt mellom Norge og Israel, 14 av dem innen informasjonsteknologi og 11 sikkerhetsrelaterte.
Ifølge en artikkel i Dagsavisen har også Statens pensjonsfond utland (oljefondet) investert drøyt 3,4 milliarder kroner i israelske selskap og nærmere 200 millioner kroner i israelske statsobligasjoner. Norsk Folkehjelp og Fagforbundet har lagt frem rapporten “Farlige forbindelser”, som blant annet avdekker hvordan varer som produseres i israelske bosetninger, havner i norske butikkhyller.
Hvorfor har regjeringen har lagt lokk på dette?
Regjeringen holder munn
Kritikken mot dette engasjementet kommer som regel fra NGO-sektoren og Palestina-vennlige grupper, mens norske myndigheter holder seg til retorikken og lar handelen og investeringene gå sin gang. Én hånd brukes til å gi en symbolsk ørefik, samtidig som den andre står klar til å ta imot beløp i millionklassen, som går rett inn på A/S Norges konto.
Et notat fra ambassaden i Tel Aviv kan også bekrefte at norske selskaper har slengt seg på det som kan bli en ny oljebølge i Israel. Landet gjorde for to år siden et av de største gassfunn i verden, med en anslått reserve på hele 1600 milliarder kubikkmeter gass.
Norge fikk så i 2011 en forespørsel fra israelske myndigheter om hjelp til utvinningen, men har var det UD som satte foten ned. Årsak: libanesiske protester fordi oljeutvinningsområdet ligger i et internasjonalt omstridt område. Men hvor åpen var de rødgrønne om dette? Hvor var oppslagene, debatten og diskusjonsviljen? Forsvunnet som en ånd i en fillehaug.
Større ærlighet
Jeg undrer meg på hvorfor regjeringen har lagt lokk på dette. Kan det være fordi man ikke vil sees på som for Israel-vennlige? Kanskje det ikke passer til deres egen utenrikspolitiske retorikk? Det er i så fall problematisk. Å snakke mot bosetningene mens man drar fordeler av verdiskapningen fra okkuperte områder, er utvilsomt en dobbeltstandard som jeg finner høyst beklagelig.
Vi må ha en klarere og ærligere linje når det gjelder Israel og da spesielt økonomisk samkvem med bosetningene. Enten null samkvem, eller samkvem uten doble standarder. Når Frp og Høyre har en mye klarere linje på dette spørsmålet, synes jeg dette er dette flaut for Stoltenberg, Støre og co. Verken mer eller mindre.