Alle de tre monoteistiske religionene, markerer, og har nylig markert viktige helligdager. Kristne har feiret påske, jøder har feiret pesach og muslimer er midt i den hellige måneden ramadan. For palestinske muslimer i Jerusalem ble denne langfredagen ekstra lang.
Det er Jesu langsomme og pinefulle død på korset i Jerusalem som har gitt navnet til helligdagen langfredag. Mange nordmenn tenker ikke over denne lidelsen når solfylte skiløyper på fjellet ligger og frister. Andre gleder seg mer over sjokolade formet som påskeharer og påskeegg.
Stadig færre nordmenn tenker på Jesu lidelse i påsken. Enda færre ser ut til å tenke på palestinernes lidelse som skjer den dag i dag.
152 palestinere skadet
Ifølge palestinsk Røde Halvmåne ble 152 palestinere skadet av sjokkgranater, gummikledde stålkuler og batonger da israelske politistyrker stormet al-Aqsa moskeen i Jerusalem på langfredag. En palestinsk moskévakt ble skutt i øyet. Den israelske avisa Haaretz skriver at også tre politifolk ble lettere skadet i sammenstøtene.
Israelske myndigheter hevder at sikkerhetsstyrkene gikk inn i al-Aqsa moskeen for å fjerne steiner som var blitt stablet opp ved inngangen, og at det var palestinere som startet å kaste disse steinene. Palestinske øyevitner forteller derimot til nyhetsorganisasjonen Middle East Eye at det var de israelske styrkene som startet å angripe med sjokkgranater og tåregass.
Fjorårets angrep på al-Aqsa moskeen ligger friskt i minne hos mange palestinere. Også da skjedde angrepet under den hellige måneden ramadan, og palestinere ble skadet under bønn. Nå som det igjen er ramadan, fryktet flere at al-Aqsa moskeen igjen skulle bli angrepet. 2021 var heller ikke det første året hvor bønn i al-Aqsa moskeen har blitt avbrutt av israelske styrker.
47 palestinere har blitt drept i år
Hvorfor bevæpnede styrker valgte å gå inn for å fjerne et forsvar bestående av steiner, er ikke godt å si. Spesielt når de vet at det er nettopp dem selv som utgjør trusselen palestinerne ønsket å forsvare seg mot. Israelske sikkerhetsstyrker er godt kjent med at palestinere forbinder dem med alt annet enn sikkerhet.
To dager senere, på palmesøndag, kom de israelske sikkerhetsstyrkene tilbake til al-Aqsa moskeen. I løpet av de siste ukene har det oppstått flere sammenstøt på tempelhøyden hvor al-Aqsa moskeen ligger. Stedet er hellig for både muslimer og jøder, og dette er en viktig årsak til at det skjer sammenstøt nettopp her.
Ved hvert sammenstøt er det først og fremst palestinere som blir skadet. Også barn. Virale videoer viser brutale arrestasjoner av palestinske barn. Andre videoer viser israelsk politi angripe videojournalister med batong og spark mot hodet.
På langfredag, samme dag som den første stormingen av al-Aqsa moskeen, melder FN- organet OCHA om at 47 palestinere har blitt drept av israelske styrker i 2022.
I 2021 ble 313 palestinere drept av israelske styrker. Dette melder det israelske informasjonssenteret B’tselem. Over halvparen av disse ble drept under den 8 dager lange krigen i mai, da Israel bombet sivile i Gaza. På israelsk side ble 12 sivile drept av rakettangrep fra Hamas og angrep fra andre palestinske grupper.
Det er tydelig hvem som har lidd mest: For hvert israelske barn som er drept i palestinske angrep de siste 20 årene, er det drept 15 palestinske barn, viser en oversikt gjort av norskstøttede B’tselem.
Atomvåpen og rakettskjold vs. steiner og hjemmelagde raketter
Israel er en atommakt med et høyteknologisk rakettskjold som beskytter mot de fleste hjemmelagde rakettene Hamas har sendt i deres retning. Palestinere derimot, beskytter seg med steiner og fyrverkeri.
Konflikten mellom de to partene er ikke rettferdig. Det er på tide at Israels hensynsløse undertrykking av palestinere får konsekvenser.
Jeg er blant flere som har påpekt en tydelig dobbeltmoral når det gjelder hvilke konflikter og krigsofre vi velger å vie oppmerksomhet. Og ikke minst: hvilken okkupasjonsmakt vi velger å kritisere.
I en tidligere kommentar har jeg stilt spørsmålstegn ved hvorfor det var så lett å gjennomføre en total boikott av okkupasjonsmakten Russland, når Norge ikke vil boikotte okkupasjonsmakten Israel, som har bombet, beskutt og undertrykket sivile palestinere gjennom flere tiår.
Russlands invasjon av Ukraina er ikke identisk med Israels okkupasjon av Palestina, men de har en viktig fellesnevner: Israel er som Russland, en invaderende makt. Israel har siden statens opprinnelse, okkupert mer og mer palestinsk jord, og fortsetter med dette den dag i dag.
En annen slående likhet er maktforskjellen. Både Russland og Israel har atomvåpen og er militært overlegen sin motpart. Ukraina har derimot gjort imponerende motstand. Med god hjelp fra tilsendte våpen fra Europa og USA, har de påført en betydelig skade mot den russiske militæroffensiven.
Palestina har ikke fått tilsendt våpen fra Europa. Mens Israel har et av verdens mest avanserte våpensystem, kaster Palestinere steiner for å gjøre motstand mot okkupasjonsmakten.
Flere israelere er kritiske til okkupasjonen
Jeg sier ikke at vi skal sende våpen til Palestina. Vold er ikke veien å gå mot fred. Sanksjoner virker å være den mest fredelige måten å tvinge en okkupasjonsmakt til å endre kurs.
Flere har argumentert for at det er urettferdig å innføre sanksjoner mot Israel, fordi alle israelere ikke er ansvarlige for menneskerettighetsbrudd.
Det stemmer at flere israelere er kritiske til diskrimineringen av Palestinere. De israelske organisasjonene B’tselem og Yesh Din har beskrevet Israels undertrykking av palestinere som apartheid.
Samtidig er heller ikke sivile russere ansvarlige for Putins invasjon av Ukraina. Både russere og israelere har demonstrert mot myndighetenes brudd på folkeretten.
Det er urettferdig at israelere som har blitt fengslet for å ha nektet militæret og russere som har blitt fengslet for å ha demonstrert mot invasjonen, blir straffet. Når alternativet er flere drap på sivile, inkludert barn, er sanksjoner likevel den mest humane måten å vise motstand på.
Apartheid må møtes med sanksjoner
Det er viktig å sende et tydelig signal til Israels befolkning om at den pågående volden og diskrimineringen av palestinere, også kjent som apartheid, bryter med menneskerettighetene. Israel er tross alt et demokrati, og neste statsminister skal velges av folket.
Jeg håper at Norge samler seg om en nasjonal boikott av Israel, og tar til orde for internasjonale sanksjoner mot okkupasjonsmakten som både Amnesty International og Human Rights Watch definerer som en apartheidstat. Jeg håper at vi neste langfredag, minnes lidelsene i Jerusalem. Ikke bare Jesu lidelse; men også lidelsen til det palestinske folket.