- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Gårdagens frokostmøte i regi av Civita satte søkelyset på innvandreres stemmegivning. I programmet merket jeg meg påstanden “De som stemmer, stemmer i stor grad på partier på venstresiden“.
Stemmer virkelig det?
Nysjerrigheten ble pirret, og jeg fulgte arrangementet på live-stream.
Ja, det er sant at innvandrere, særlig ikke-vestlige innvandrere, stemmer på Arbeiderpartiet. Men at innvandrere er venstrevridde er likevel en sannhet med modifikasjoner, siden Arbeiderpartiet ikke lenger er et klassisk venstreorientert parti, men et sosialdemokratisk konsensusparti.
Vi vet også at innvandrere fra Europa stemmer mot høyre, så det spørs derfor om Civitas påstand traff særlig godt.
En av de inviterte innlederne var valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF). I Utrop har han analysert innvandreres valgdeltakelse på følgende vis:
Flere årsak- og virkningsfaktorer ble fremhevet under debatten. Høyre-politikeren Mahmoud Faramand snakket om et “etterslep fra førstegenerasjonsinnvandrerne som kom til Norge på 70- og 80-tallet”. Førstegenerasjonen måtte igjennom en tøff integreringsprosess i fabrikker og fiskebruk, eller med rengjøringskluten. Her ville det være naturlig for disse innvandrerne å identifisere seg med partier og politiske krefter som forsvarer arbeiderklassens interesser.
Fra premissene for debatten kunne det virke som om innvandrere monolittisk stemmer på partier på venstresiden, både ut fra gruppeidentitet og klassetilhørighet. Men kan vi ut fra dette beskrive størrelsen “innvandrere” som venstrevridde?