Kommentar

Debatt fører til fellesløft i Groruddalen

Utfordringer i mangfoldet: Groruddalen og Oslo Øst er det mest innvandrertette området i hovedstaden. I bydel Alna er det opptil 148 nasjoner som bor sammen. En stor del av nykommerne har liten eller ingen utdanning og behov for tilrettelagt norskopplæring. Budsjettforslaget for 2012 er preget av sterke kutt, og kan gjøre situasjonen verre for denne gruppen.
Foto: Marcus Ramberg
En kommentarartikkel publisert i Aftenposten sammensauser kolonihistorisk analyse med den seneste utviklingen i Groruddalen. 

Stovner, Furuset og Holmlia er en del av Oslo og Norges nyeste og mest mangfoldige boområder. Her bor mange nasjoner, hudfarger og religioner sammen.

Men i det siste har den flerkulturelle idyllen slått sprekker. Det meldes om skyteepisoder mellom kriminelle miljøer, slåsskamper og steinkasting mot politi og natteravner. 

En besettelse etter løsninger
Utviklingen har trigget en debatt om det flerkulturelle Norge. I Aftenposten 7. mai går skribent Muna Jibril ut med følgende kraftsalve:

Titt og ofte omtales de ca. 140.000 innbyggerne i Groruddalen av utenforstående. Mens den norske høyresiden ofte anklager meningsmotstandere for berøringsangst når det gjelder utfordringer knyttet til innvandring, vil jeg påstå at de lider av en berøringsbesettelse.

Jeg er enig med skribenten på ett punkt: innvandring og kriminalitet misbrukes av de med en politisk agenda. Men å snakke om problemene er ikke det samme som berøringsbesettelse. Vi snakke om det. Steinkasting, spark og skyting rammer like mye innvandrerfamilien og eieren av kebabsjappen på Stovner, som natteravn og politi på vaktrunde på Furuset. 

Faktum er at kriminalitet rammer alle i Groruddalen, uansett hudfarge. 

Fakta og realiteter
Politireformen må ta sin del av skylden for det som skjer. Effektiviseringen har gitt mindre organisatorisk fokus på nærpoliti, og gjort politiet enda fjernere fra folket på steder som Holmlia og Stovner. 

Kriminaliteten i Oslo blant barn og unge under 18 år økt, leser vi i den siste SaLTo-rapporten. Blant de kriminelle gjengangerne, har en stor andel minst en forelder født utenfor Norge. Siden september i fjor melder Oslo-politiet melder om en sterk økning i registrerte tilfeller av at de ble forsøkt hindret i arbeidet, ifølge NRK.

Tallene formidler fakta og realiteter. En realitet som ikke blir bedre ved å bedrive retoriske dartspill og kaste ut beskyldninger om berøringsbesettelse.

Snakk om det
Men nå har den utskjelte “berøringsbesettelsen” trigget et fellesløft. 

Byrådsleder Raymond Johansen snakket forleden dag om forsterket innsats og oppfølging fra bydel, skole og helsetjenesten. Han lover å sette av ekstra penger i det reviderte budsjettet. Tiltakene kommer i form av flere kommunale sommerjobber, styrket Utekontakt i bydelene, et bedre fritidstilbud og en egen mentorordning. 

Dette er en god start. Utviklingen vi har sett flere steder i Oslo Øst er et varsko om hvor vanskelig det er å holde samfunnslimet sammen. Ikke minst når utenforskap og segregering får fritt spillerom.

Det handler om våre ungdommer, vår fremtid og våre medborgere. Det handler om å snakke om problemene. Ikke om du er berøringsbesatt eller ei.