Glitter, glam og skeive på flukt


Foto: Firuz Kutal
Mens jeg feirer pride med glitter, glam og Lady Gaga på høyttalerne, er jeg så takknemlig for at jeg har friheten til å ikke bare kjempe, men også feire. Samtidig som vi går gjennom Oslos gater med skilt og fjærboa drukner skeive flyktninger i Middelhavet. Mens vi feirer friheten vi har, blir skeive trakassert og voldtatt i flyktningleirer Norge bidrar til å opprettholde. 

Norge er et land der det er lettere å være skeiv enn mange andre land i verden. Vi har både juridisk beskyttelse og rettigheter på mange områder som ikke er en selvfølge ellers i verden. Derfor har vi også et ansvar for å være en trygg havn for skeive som må flykte fra landet de kommer fra. Slik er det ikke i dag. 

I dag stiller skeive flyktninger veldig svakt i Norge. Det var ikke før i 2018 at skeive kunne få opphold i Norge på bakgrunn av at de kommer fra et land der det er farlig å være skeiv. Selv om det nå er mulig å søke opphold på bakgrunn av det møter man som skeiv flyktning fortsatt mange utfordringer. Man må kunne bevise at man er skeiv, noe som er vanskelig når man har måttet leve i skapet. At kravene for å få opphold begrunnes i et vestlig syn på kjønn og seksualitet hjelper heller ikke. Og om man skulle klare å bevise at man er skeiv vil man ofte ikke oppfylle kravene til familiegjenforening med partneren sin. Det vil si at mange skeive som skal flykte må velge mellom trygghet eller å bli med familien sin. 

At kravene for å få opphold begrunnes i et vestlig syn på kjønn og seksualitet hjelper heller ikke.

Skeive som bor på norske flyktningmottak blir heller ikke godt nok ivaretatt. Det er generelt lav kunnskap blant både de ansatte og flyktningene på mottakene, og skeive flyktninger må ofte bo og leve med andre som kommer fra den homofobien og transfobien de selv rømmer fra. 

Noen har kjempet for at vi skal ha friheten vi har i dag. Nå er det vår tur til å kjempe for skeive som ikke har de samme rettighetene som oss. Ingen av oss skeive er fri før alle skeive er fri.