- Feirer muslimer jul? - 20.01.2012
– Feirer du jul? Det er et spørsmål jeg ofte får fra kollegaer, venner og bekjente. Hvordan feirer muslimer denne høytiden?
Nysgjerrigheten tolker jeg i positiv retning, Norge er tross alt en ung innvandrernasjon. Landet har blitt flerkulturelt og folk er opptatt av hvordan våre nye landsmenn feirer høytidene. Man lærer av nysgjerrighet.
Senest i dag møtte jeg noen på toget som var veldig interessert i min måte å feire jul på. Svaret kommer automatisk etter å ha besvart det samme spørsmålet utallige ganger gjennom årene.
Ja til nisselue
Naturligvis feirer jeg og familien jul med nisselue. Det er hyggelig å gi hverandre presanger, spise god mat, og være sammen med familien. Ribbe, lutefisk og pinnekjøtt blir byttet ut med curry og lam. Og annet god eksotisk mat.
Det er viktig å huske at både moskeer og kirker er Guds hus.
Oppfølgerspørsmålet er ofte om jeg har juletre hjemme i stua? Selvsagt har jeg et ferdigpyntet juletre. Det er ikke forbudt for muslimer å ha et juletre. Julelys og juletrær skaper en varm og lun stemning.
Juletreet jeg har hjemme er av plast og produsert i Kina. Det har masse blinkende lys som barna elsker. Under treet ligger det gaver som ikke åpnes før etter julemiddagen.
Jul og Eid
Jeg som er født og oppvokst i Norge har fått med meg feiringen av jul gjennom skolen og med norske venner. Jeg har vært i kirken og tatt del i denne høytidelige feiringen. Som så mange andre med en annen kulturell og religiøs bakgrunn.
Mange muslimer ønsker at norske barn lærer om den muslimske høytiden Eid. Like viktig er det for våre nye landsmenn å lære om nordmenns tradisjoner. Jesus er en viktig profet i Islam. Da er hans fødselsdag en viktig markering. Man trenger ikke å være kristen eller å ha en religiøs tilknytning for å feire jul. Det å feire hverandres høytid er det beste inkluderingstiltaket for alle.
Noen muslimer misforstår betydningen av kirken i julen. Foreldre ønsker fritak for gudstjenesten i skolens regi. Det er viktig å huske at både moskeer og kirker er Guds hus.
Ulikt ståsted, lik verdi
Respekt for andre mennesker, omtanke, nestekjærlighet og toleranse er grunnleggende verdier. Mennesker med disse verdiene har ikke problemer med å omgås andre mennesker. Da er det det samme om de andre er hvite, svarte, homofile, lesbiske, muslimer eller kristne. Man kan ha forskjellig ståsted, så lenge man respekterer hverandre.
Samtidig er det mange av våre nye landsmenn som ikke har noe annet forhold til julen enn at det betyr noen ekstra fridager. Disse dagene benyttes til å besøke familie og venner.
Ga muslimer skylden
I aviser og på nett har debattanter fra det ganske land gitt muslimer skylden fordi juleavslutningen ved Øren skole i Drammen ble omdøpt til vintermarkering og nisseluenekt. Automatisk forutsatte de fleste at dette var en sak som hadde med Islam å gjøre. Mange muslimer måtte stå frem og fortelle om sitt forhold til norske juletradisjoner.
I mine samtaler med mennesker med annen etnisk bakgrunn har jeg fått høre skremmende historier fra timene etter attentatet i Oslo og på Utøya 22. juli. Fra tiden før det ble kjent hvem som var gjerningsmannen var. Mange følte situasjonen som truende.
Nisseluesaken, som mange tok som et religiøst anslag mot norske verdier, skapte også sterke reaksjoner overfor personer med annen etnisk bakgrunn.
Si unnskyld
I etterkant bør mange ha behov for å si: Unnskyld, jeg tok feil! Det gjelder ikke minst pressen over det ganske land. Nisseluenekten ved Øren skole ble gjort for å skåne elever fra norske religiøse minoriteter som ikke feirer jul. Det var ikke for å skåne muslimer.
Det beste som kan skje er at vi nå lærer av det som har skjedd. Enkelte har behov for å lære mer enn andre.
Med andre ord blir det jul med julelys, nisselue, grøt og gløgg også til neste år! Insallah!