Frp viser nok en gang at de har politikere som forstår seg dårlig på hvordan vi kan hanskes med de utfordringene det bringer med seg å leve i et flerkulturelt samfunn.
I dag har vi en liten gruppe ytterliggående fundamentalister som kaller seg “Profetens Ummah” i Norge . Hvor mye og hva slags oppmerksomhet vi gir denne typen grupper har faktisk noe å si for hvilket samfunnsklima vi bidrar til å skape i det flerkulturelle Norge.
I krig med Vesten
For å forstå hvorfor Ubaydullah Hussain hyller terrorangrepet i Algerie må vi vite litt om slike gruppers selvforståelse og syn på verden. Den som følger litt med på grupper av denne typen, vet at de har et verdensbilde der islam er i krig med Vesten, og de ser det som skjer i Afghanistan, Somalia, Mali, Gaza og flere andre steder der ekstreme jihadistgrupper kjemper mot lokale regimer og/eller vestlige styrker som en del av et større bilde, en krig der Allahs soldater tappert kjemper mot “de vantro”.
Det er jo nettopp denne typen umenneskeliggjøring vi vil bort fra i debatten.
Vi er alle mennesker
Man kan le eller gråte av et slikt verdensbilde. Realistisk eller prisverdig er det uansett ikke. Og en konkret hyllest til gisseltakerne i Algerie er selvsagt forkastelig. Men når man kommer med reaksjoner av den typen Frp’s innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen kom med i Dagbladet, viser man at man overhodet ikke har grep om hva som kreves for å få til et sunt debattklima i offentligheten. Sitat Ørsal Johansen i Dagbladet: – Dette viser at menneskelighet er noe som er totalt fraværende hos disse personene, de har ingen som helst menneskelig karakter i det hele tatt.
Men det er jo nettopp denne typen umenneskeliggjøring vi vil bort fra i debatten, ja som er en forutsetning for at vi skal ha noen debatt i det hele tatt.
Ørsal Johansen går med andre ord rett i fella til Profetens Ummah. Er det noe vi har lært etter 30 år med debatt om innvandring, integrering og det flerkulturelle samfunn, er det at vi må bli bedre til å markere uenighet på en saklig og retorisk adekvat måte. Uansett hvor mye jeg misliker nynazisters, ekstreme jihadisters eller andre ekstremisters ståsted (og språkbruk), kan jeg aldri tillate meg å sette meg til doms over deres menneskelighet. Da har jeg beveget med over i ekstremistenes egen retorikk.
Tenk først, snakk etterpå
Nå er det bare å håpe og tro at Ørsal Johansens uttalelser falt i affekt og at han vil komme med argumenter snarere enn umenneskeliggjørende karakteristikker neste gang Dagbladet ringer og ber ham ta stilling til utsagn på Facebook.