– Tidene roper på en ny protestkultur, til å bli sint, til opprør her og nå, skriver 93 år gamle Stéphane Hessel i sin pamflett «Bli sint». Boken ble raskt en bestselger, og inspirerte blant annet Occupy-bevegelsen. Sammen med dyktige bidragsytere er den norske utgaven på 60 meget leseverdige sider. Små utdrag fra teksten under er hentet direkte fra boken, supplert med saker som engasjerer meg.
Åpne øynene
Drukningskatastrofe i Middelhavet, klimakrise, sultkatastrofe, halvparten av all mat i verden kastes. 85 av verdens rikeste personer eier mer enn BNP i de fattigste landene til sammen. 90 prosent av medisinske forskningsmidler går til forskning på sykdommer som rammer 10 prosentav jordas befolkning – gjett hvem? Walk Free estimerer at det er 35 millioner slaver i verden. Hvor mange av dem jobber for deg?
Regnskogen hogges ned i en slik fart at om 25 år kan alt være borte. 88 prosent av havoverflaten rundt kysten av Norge er forurenset av plast, og en stor andel sjøfugl, pattedyr og fisk har plast i magen. Dyr avles unaturlig for å gi mennesker tilgang til langt mer kjøtt enn vi trenger. Vi har mellom 200 og 400 miljøgifter i blodet, for 60 år siden var det seks-syv. Vi vet lite om hvordan denne coctaileffekten påvirker kroppen.
Hamp, en av verdens nyttigste planter, er forbudt å dyrke grunnet en håpløs krig mot narkotika, en krig som har ført med seg dyptgripende problemer for individer og samfunn. Krigen stikker også kjepper i hjulene for banebrytende forskning på medisin. Prominente mennesker og organisasjoner, herunder WHO og et råd i FN med flere, anbefaler avkriminalisering, men mange lukker øynene i frykt. Et halvt århundre med skremselspropaganda har satt sine spor. Narkobaronene nyter forbudet og håver inn milliarder som brukes til ekspansjon innenfor krig, terror, prostitusjon, trafficking (menneskehandel) og annen kriminalitet. I mens produseres også nye og langt farligere kjemiske kombinasjoner for å omgå loven. FN har oppdaget 348 slike falske rusmidler bare på få år, og Tollvesenet her hjemme ser en markant økning i antall beslag. Får man ikke originalen, så tar man en kopi, en skummel utvikling.
Stress, ensomhet, angst og depresjon øker i takt med vår innbilte lykke over å ha flere ting, større hus, bedre bil osv. Ifølge WHO vil depresjon være nest største årsak til sykdom i verden i 2020. Nylig kunne vi lese at helseministeren har slått ensomhetsalarm. Fire av ti unge og eldre nordmenn føler seg ensomme. Vi er i krise med oss selv.
Ord som hvitvasking, økonomisk utroskap, skandale, korrupsjon, løgn og overvåkning hos myndigheter, i bank, i legemiddel og oljeindustri og i andre store organisasjoner som daglig påvirker våre liv, har blitt så vanlig at vi knapt reagerer på dem lenger. Liborskandalen i 2012 var en de største bankskandaler i historien og påvirket oss alle, men gikk de fleste hus forbi. Snowdens avsløringer om overvåkning får også lite oppmerksomhet. Ute av syne, ute av sinn, eller er det kanskje de fine dressene som gjør oss blinde?
Småkriminelle rumenske sigøynere og folk som tigger, er det noe annet med. Her er engasjementet stort selv om de færreste kjenner bakgrunnen deres. Muslimene får også gjennomgå, da for terroristenes overgrep selv om bare to prosent av terrorangrep i EU er motivert av islamistiske motiver. Vi lar hele grupper av mennesker få ansvar for det noen få har gjort. Hatet spres på internett, og informasjon deles ofte uten noen form for kildekritikk. Så trist det er å se hvor lite vi har lært av historien når det gjelder diskriminering og undertrykkelse av mennesker.
Stopp likegyldigheten!
Hvorfor raser vi ikke? Hvorfor ser vi Paradise Hotel og snakker om hvilken farge vi skal ha på sofaen i stedet for å gjøre opprør? Når mistet vi motet og ble handlingslammet? Må det en katastrofe til i eget land til før vi våkner? Jeg skammer meg. Denne grovt urettferdige og pengestyrte verden er fornedrende for oss alle.
Stopp likegyldigheten. Problemene forsvinner ikke uten at vi tar ansvar. Gjør noe stort eller smått. Gjør noe. Signer på underskriftskampanjer. Si ifra når gladrasisten uttaler seg, snakk med tiggere, få et fadderbarn – det koster ni kroner dagen. Bygg relasjoner med folk fra forskjellige kulturer. Les Framtiden i våre hender. Støtt prosjekter som er med på å skape en positiv forandring i samfunnet, det er mange av dem. Gjør frivillig arbeid om du kan. Se flere dokumentarer. Skriv leserbrev, sett de ansvarlige til veggs, demonstrer. Følg hjertet, ikke strømmen. Vær uoppdragen når det er nødvendig.
Minoriteten avgjør
Vitenskapen viser at ti prosent er alt som skal til for å snu massene. Om ideen er god, er det altså minoriteten som avgjør om det skal blir en endring. Ideen er å inkorporere tanker om bærekraft, etikk og rettferdighet i alt en gjør. Det handler om å vise engasjement og ansvar. Det handler om bry seg om sin neste, om jorden og alt som tilhører den, og ikke minst om seg selv. Det handler om å våge å si hva man mener. Det handler om å forstå at hva som skjer på vår side av jordkloden også påvirker dem på motsatt side og vice versa, og handle deretter. Vi må slutte å bare klage og heller selv være med på å skape den verden vi ønsker. Lær å se, forstå at alt henger sammen med alt annet, sa Leonardo da Vinci.
En massiv grasrotbevegelse er allerede i gang. Vi kommer fra alle samfunnslag og er spredd over hele verden. Internett har gitt oss den nye industrielle revolusjon og er vårt viktigste verktøy for informasjon og samhandling. Avaaz er verdens største aktivistnettverk med over 41 millioner medlemmer. MAPS bedriver psykedelisk vitenskap og lover å transformere medisinindustrien. AllTrials kampanjen setter lys på fusk i medisinindustrien og fikk nylig støtte av WHO. Ted Talks er stedet hvor nye ideer deles. Anonymous kjemper for ytringsfrihet, og mot sensur og maktmisbruk. Institute of HearthMath kan også være verd å ta en titt på. Det florerer av spennende sider på Internett som fritt deler informasjon og som snur det vi trodde vi visste på hodet. Verden er i en endring vi aldri før har sett maken til. Så heldige vi er som lever nå!
Når vil vi nå den kritiske massen på ti prosent? Du bestemmer, du som er ressurssterk og som vet at du kan hjelpe om du bare løfter blikket. Vi trenger deg. Når hvis ikke nå? Hvem hvis ikke oss?