- Å kritisere Erdogan er ikke å sverte Tyrkia - 27.09.2016
Jeg forstår Hatice Elmacioglu at du har behov for å forsvare deg etter markeringen 28. august i Oslo, men det er helt utrolig at du maler på de samme argumentene som slett ikke holder mål.
Hatice Elmacioglu sitt innlegg kan du lese her
Litt mer utdypende: Jeg opplever at diskusjonen om situasjonen i Tyrkia har holdt et høyt nivå blant tyrkere her i Norge. Hatten av for det. Med din siste artikkel derimot, mener jeg at debatten taper seg, når du blant annet åpenlyst velger å gå til angrep på person istedenfor sak.
Du skriver: «Ved forrige valgkamp var han (les Naci Akkøk) i moskeene i de tyrkiske miljøene for å kapre noen stemmer. Jeg skjønner at det ikke er mange tyrkere som liker ham, for han ikke viser respekt for demokrati i Tyrkia og sverter landet sitt.»
Hva har dette med saken å gjøre, Hatice? Jeg vil anbefale deg at du som leder for tyrkiske foreningers hovedorganisasjon, avholder deg fra utenomsnakk, og holder omstendigheter som ikke har med saken å gjøre, utenfor. Med andre ord: Angrip gjerne saken, ikke personen.
Jeg spør deg: Hva mener du er demokrati?
Du skriver at du er partipolitisk uavhengig. Hvordan forholder du deg til 50 % av befolkningen i Tyrkia, som mener at Erdogan vil bli landets enehersker, og at han undergraver den sekulære tyrkiske staten? Mener du at de sverter landet sitt og ikke respekterer demokratiet?
Trofast mot rollen som enehersker i Tyrkia, kan Erdogan skrike, krangle og sparke i alle retninger. Jeg skjønner at du anser dette som en mandig og god tone, og er glad i ham. Men det er faktisk ikke alle tyrkere enig i. Det er mange som opplever at Erdogan har en hatretorikk, og en lederstil som virker splittende på folk i landet. Vil du mene at disse menneskene ikke respekterer demokratiet, og er etter din definisjon landsforrædere når de mener dette?
Jeg mener at menneskerettssituasjonen, kvinnerettigheter og arbeidstakernes rettigheter i Tyrkia er forverret under AKP-styret. Jeg mener at Erdogans politikk har et stort ansvar for situasjonen landet har kommet opp i nå. Vil du mene at jeg er landsforræder ?
Heldigvis har den militære maktovertagelsen slått feil. I stedet mener jeg at Tyrkia opplever et sivilt motkupp.
Jeg var selv i Tyrkia under kuppforsøket. Hver eneste dag, flere ganger om dagen oppfordret moskeene til Jihad. De første dagene etter kuppet, hersket det lynsjestemning flere steder i landet. Mange var redde for å bli tatt av dage av AKP- tilhengere.
Mange jeg har snakket med, var redde for å miste jobbene sine og redde for å bli arrestert. Det er flere og flere som er redde for å kritisere Erdogan. Mener du at dette er vanlig i et demokratisk land?
Prosessen i Tyrkia etter kuppforsøket kalles for «den største menneskejakten» i landets historie. Mange tusen mennesker er fengslet. 15.000 akademikere har mistet jobben. Nærmere 2000 journalister, akademikere til og med skolebarn er pågrepet. Etter åtte år med bakgrunn fra bystyre i Norge, hva mener du om at regimekritikere blir fengslet? Jeg mener at det er et motkupp.
«Ikke bare kuppmakerne, men utrenskningen rammer også sekulærere lærere, opposisjonelle,» sier leder av det største sosialdemokratiske opposisjonspartiet Kemal Kiliçdaroglu.
Mener du at han sverter landet sitt, og det han beskriver hører hjemme i et demokratisk land?
La meg konkretisere det ytterligere: Hva mener du om at forfatteren Asli Erdogan og lingvisten Nacmiye Alpay sitter i fengslet i dag? Vet du hva de anklages for? Hva tenker du om korrupsjonssaken mot Erdogan og hans regjering?
Lenge før kuppforsøket var alle sekulære og demokratiske krefter i landet klar over Gülen-bevegelsens mål, i samarbeid med Erdogan, var å knekke sekularismen i Tyrkia. Erdogan forklarer samarbeidet med terrororganisasjoner at de ble lurt, og ber Allah om tilgivelse Hva tenker du om dette? Var du med på å gi støtte til Gülen-bevegelsen den gangen?
Ahmet Altan og Mehmet Altan, to brødre, den ene er forfatter og den andre journalist og redaktør. Begge er fengslet. Anklagen mot dem er at de via et talkshow, dagen før kuppforsøket, har sendt skjulte meldinger til folk foran TV-skjermer via underbevisstheten. Jeg mener at dette er regjeringsparanoia som Erdogan har skapt i landet. Og et eksempel på hvor svake anklagene og meningsløse i de fleste tilfeller er.
Hva mener du om arrestasjon av disse to brødrene? Respekterer de ikke demokratiet? Er de landsforrædere?
Ece Temelkuran, en av Tyrkias mest kjente forfattere, sier i et intervju med Stian Bromark:
«Fascisme er ikke noe som bare skjer over natten. Fascisme er ikke onde menn med pistoler, som vi har sett på film. Prosessen skjer gradvis og påvirker alle, enten de støtter myndighetene eller er i opposisjon. Det tyrkerne går gjennom, er massivt. Det Tyrkia som vi en gang kjente, finnes ikke lenger. Jeg definerer det som et gradvis tap av menneskelighet. Under Gezipark-demonstrasjonene i 2013 ble en 14 år gammel gutt skadet av politiet da han var ute for å kjøpe brød. Han døde etter ett år i koma. Da holdt Erdogan en tale der han kritiserte barnets familie og koblet gutten til en terrororganisasjon. Det er tap av menneskelighet. Når man er glad for at noen er død, er man ikke lenger menneskelig»
Du må takke Atatürk, ikke Erdogan!
Til slutt: Det å kritisere Erdogan og hans regjering er ikke det samme som å sverte Tyrkia. Jeg opplever ikke at han representerer hele Tyrkia. Han har selv gitt uttrykk for at han er presidenten for 50 prosent av befolkningen, men derimot er Atatürk Tyrkia.
Jeg ville ha forventet at du som har sittet åtte år i bystyret i Norge, og som erklærer deg selv som partipolitisk uavhengig, takker Atatürk, og ikke Erdogan.
Det er dessverre vanskelig å definere Erdogans nye Tyrkia som et demokrati, hvis begrepet skal ha noen annen betydning enn kun å avholde valg.
Hatice Elmacioglu, du er en anerkjent person i tyrkiske kretser. Derfor er det forferdelig synd at du ikke tar avstand fra Erdogans hatretorikk og bruker din posisjon til å bygge broer.
Min anbefaling til deg er at du som leder bør vær mere inkluderende. Du vil komme lengre med det. Håper du kan svare meg med dine egne ord, og gjerne etter arbeidstid