- Nye innvandringsregler og deres betydning - 18.11.2024
- Styrk din tilstedeværelse på nettet for digital vekst med one.com - 18.11.2024
- Hvorfor støtter vi Sofia Rana? - 16.11.2024
Skribent og fotograf Iffit Qureshi har portrettert 32 ildsjeler som skal presenteres på utstillingen Aktivistene på utstillingsåpningen den 18. januar på Interkulturelt museum i Oslo. Direktør i Fritt ord Knut Olav Åmås skal åpne utstillingen.
Det er flere kjente personer som er portrettert for utstillingen, deriblant Per Fugelli, Tove Smaadahl og Arild Knutsen. I tillegg er det flere idealister som kjemper mot omskjæring av kvinner, dødsstraff og diskriminering av hørselshemmede.
Betalte en høy pris
Aktivistenes kamper har flere ganger ført til lovendringer, men det har kostet dem i form av å miste jobben eller få hatbrev.
Qureshi ønsker med denne utstillingen å sette søkelys på glemte og levende utfordringer i det norske samfunnet. Hun har spurt aktivistene om hva som gjemmer seg bak engasjementet deres og hvor de finner motet sitt.
Kvinnen bak utstillingen
Denne utstillingen er en av de mange utstillingene som Qureshi har jobbet med de siste årene.
Prosjektet Humans of Oslo (HoO), inspirert av Humans of New York, startet hun i 2012. Hun ønsket ikke lenger å delta i integreringsdebattene og tok heller opp kameraet for å fotografere mennesker i Oslo. Qureshi la vekt på de grunnleggende tingene som folks drømmer, håp, sorg og kjærlighet og ikke religion, kultur, etnisitet og opprinnelse. Hun har hatt en kampanje for å minnes ofrene av terrorangrepene 22. juli 2011. Foran Stortinget fikk folk sjansen til å skrive ned sine følelser og bli fotografert. Qureshi ønsket å vise at ofrene ikke var glemt.
Facebooksiden til HoO har over førti tusen tilhengere. Til dags dato har Qureshi fotografert og gjort over 2000 intervjuer i løpet av en fire års periode.
Viser mangfoldet
HoO gir et bilde av og en stemme til folk i denne byen, både nasjonalt og internasjonalt. Med debatter i media om hva som utgjør en “Oslo identitet”, bringer HoO et nyansert bilde av Oslo som er sjelden synlig i mainstream media.
Qureshi har snakket om HoO på TEDx, holdt foredrag på skoler, høyskoler, private og offentlige organisasjoner, og har hatt flere vellykkede utstillinger, deriblant om demens, flyktninger, folk fra Oslo og Lørenskog og om bruk av bilbelte. Hun er også forfatter av boka Oslofolk, der flere bilder og historier fra HoO er publisert.
Arbeidet hennes er med på å vise mangfoldet blant mennesker som lever i Norge idag, noe som er mer viktig enn noensinne for å fjerne fordommer i dagens samfunn.