Et pusterom for palestinske barn

Celtic Supporters Club Norway sammen med den norsk-palestinske fotball-aktivisten Arthur Timraz (i midten). Kommentarforfatteren avbildet lengst til høyre.
Foto: Fagforbundet
En gruppe dedikerte frivillige fra fagbevegelsen venter spent på å få besøk av tretti palestinske barn fra de okkuperte områdene i Gaza, på Vestbredden og flyktningleirene i Libanon.
Eddie Whyte
Latest posts by Eddie Whyte (see all)

Barna reiser til utlandet for første gang for å delta i Norway Cup i slutten av juli.

Palestinsk deltakelse i Norway Cup startet allerede i 1990 da norsk-palestiner Fuad Timraz vant penger på tipping og brukte deler av gevinsten til å hente palestinske fotballag til Oslo.

Det har i de senere årene blitt opprettet en egen frivillig gruppe i fagbevegelsen, som hvert år jobber for å gi unge palestinere det de selv har kalt sitt livs «største opplevelse». Blant ildsjelene finner vi Arthur Timraz, sønnen til mannen som startet det hele:

«Jeg har vært medhjelper i mange år og sett gleden barna fra flyktningleirene har fått av de dagene de er i frihet i Norge», forteller han. «Barna er nøkkelen til fred, men for at de skal jobbe for fred må de få muligheten til å se at det finnes noe annet enn bare krig og elendighet i verden.»

Fagforbundet er et av flere forbund som bidrar økonomisk – sammen med Industri og Energi, Fellesforbundet, NTL, Norsk Transportarbeiderforbund, LO i Oslo og LOs internasjonale avdeling.

I år planlegges det besøk av 2 jentelag og 1 guttelag. Jentelagene er fra Jerusalem og Shatila flyktningleir i Libanon, mens guttelaget er et sammensatt lag av foreldreløse gutter fra Gaza. Barna er i 12-årsalderen. Norway Cup er en uvurderlig opplevelse for barna – et pusterom i en hard hverdag. Tidligere har lagene spredt glede gjennom å invitere motstanderen til dans etter kampen, uansett resultat. Arrangørene håper at den fine dansetradisjonen fortsetter i år.

 
Foto : Norway Cup

I år kommer lagene fra Palestina til å spille noen av kampene i de unike fargene til den irsk-skotske klubben Celtic – The Hoops – takket være et samarbeid mellom Celtics egen veldedighetsorganisasjon Celtic FC Foundation og Celtic Supporters Club Norway.

Tradisjonen for å vise solidaritet med andre har alltid vært en integrert del av Celtic og derfor den norske supporterklubbens virksomhet. Celtics Social Charter tydeliggjør klubbens rolle som samfunnsaktør, med egne sosiale formål og et eget veldedighetsfond. 

Og Celtics supportere har lange tradisjoner for å stille opp til støtte for palestinerne. Celtic ble stiftet av irer i Skottland som måtte flykte fra eget land, og de ser de historiske parallellene mellom Irland og Palestina – kolonisering, okkupasjon, undertrykkelse og en liten nasjon som kjemper en lang frigjøringskamp mot en stor okkupasjonsmakt. 

I fjor startet Celtic-supporterne en innsamlingsaksjon til fordel for organisasjonen Medical Aid for Palestine og kultursenteret Lajee i flyktningeleiren Aida i Betlehem. Supporternes opprinnelige mål på 15 000 britiske pund ble nådd på noen få timer – og det ble samlet inn vel 10 ganger så mye som forventet. Sluttbeløpet var nesten 2 millioner kroner. Det besto av mange småbeløp fra enkeltpersoner, til sammen 9 000 bidragsytere – det forteller noe om solidaritetsånden til Celtic-supportere. 

Forberedelsene til Norway Cup er godt i gang, og arrangørene satser på at alle barna får de nødvendige tillatelsene, slik at de får en fin opplevelse i sommer-Norge. I år vil over 2000 lag spille rundt 6000 kamper i løpet av turneringsuken (29. juli – 5. august). Opp gjennom årene har deltakere, spillere og dommere fra hele 126 nasjoner deltatt.

Lagene kommer den 27. juli – 2 dager før kampene starter – og de reiser igjen når turneringen slutter den 8. august. Er du i Oslo-området, er det bare å ta turen opp til Ekebergsletta og heie på barna fra Palestina. Ta gjerne med et Palestina-skjerf!