- Tør du å bryte isen, kan det hende du får en ny venn - 04.01.2021
- Muslimer har stødige rutiner rundt Ramadan og helse - 04.05.2020
- Styrk din selvrespekt! - 08.03.2020
Den 20. september 2019 , publiserte NRK, på sine nettsider, en kronikk av Bjørn Engesland om hvordan landets ledere har «gått inn i en hardere politisk retorikk, preget av utspill som skaper frykt, fremmer polarisering og underbygger konspirasjonsteorier.» Videre skriver Engesland at politikerne driver med stigbrutalisering. Det landets politikere setter som standard i en debatt, vil også kunne sette spor og endre tankegangen blant en allmenn samfunnsborger.Engesland berører her noe veldig aktuelt, og jeg har personlig hatt nærkontakt med denne tematikken.
Stolt av å være norsk – til i går
På grasrotnivå ser vi allerede den endringen. Jeg er født og oppvokst på Oslos vestkant, på 1980-tallet. Den gang var det et lokalsamfunn der som var ganske så «Blenda-hvitt». Det var etniske nordmenn med gode verdier som disiplin, hardt arbeid og respekt for det som var annerledes enn dem selv. Jeg har alltid kjent på stolthet og takknemlighet over at jeg er vokst opp i et land som Norge. Til i går, da jeg skulle kjøpe en kopp kaffe ved Oslo S. En mann gikk forbi og ropte: «Din stygge araber.»
Jeg har alltid vært stolt og takknemlig over at jeg er vokst opp i et land som Norge. Til i går.
I et øyeblikk tenkte jeg: «Virkelig?» Jeg beholdt smilet mitt, men det var mange ting jeg fikk lyst til å si som: «Du vet at vi lever i 2019?» Overrasket som jeg var, klarte jeg likevel å dy meg. Det som forundret meg i etterkant var hvordan det har seg at denne mannen, som trolig ikke hadde mennesker med min tro og bakgrunn i sin omgangskrets, skrek høyt og nedlatende blant mange mennesker, men ikke hadde mot nok til å komme bort og snakke med meg på en høflig måte.
Negativ sosial kontroll lever – blant flere enn vi liker å snakke om
Ofte forbinder vi i Norge negativ sosial kontroll med minoritetskulturer, men i dagens samfunn er vi vitne til negativ sosial kontroll i en lang rekke miljøer og på mange ulike måter, det være seg i form av tvangsekteskap, prakke sin tro på andre, hatprat, sosialt press blant unge, vold mot kvinner, m.m. Det er utarbeidet en handlingsplan mot dette, det er satt i gang mange bevisstgjøringskampanjer for nettopp å bekjempe og forebygge dette. Etter gårsdagens opplevelse undrer jeg på hvor langt vi egentlig har kommet.
Jeg fikk lyst til å fortelle denne mannen om hvor norsk jeg egentlig er og føler meg, og med hvilken stolthet jeg bærer – ikke min arabiske ballast – men min pakistanske ballast. Jeg, en muslimsk kvinne med hijab, med norske verdier.
Snakk høyt om urett
Jeg tenker på Janteloven forfattet av Aksel Sandemose i 1933. Tanken var jo å kaste lys over menneskets iboende ondskap og evnen til å tråkke hverandre ned. Du skal ikke tro at du er noe. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
Hvis mitt utseende kan utløse det negative i noen, vil jeg be alle mine norske brødre og søstre om å heve stemmen mot denne uretten. Og jeg vil, norsk som jeg er, sitere Kristiansand-mannen Arnulf Øverland, og si til alle som engasjerer seg i menneskeverd:
«Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!»