- Loppemarked – et norsk mirakel - 22.10.2014
Alt startet en høstdag for noen år siden. Jeg hadde bare vært i Norge i to måneder og blitt invitert til middag av en norsk venn og lot meg fascinere av et antikt bord og en antikk stol i stuen hennes. Møblene så historiske og dyre ut. Jeg kunne ikke la være å spørre om prisen. Overraskende nok var den langt bortenfor alt jeg hadde kunnet forestille meg. Min norske venn kunne nemlig avsløre at hun hadde kjøpt møblene på et “loppemarked”.
Jobber frivillig
Loppemarkeder finnes over hele Norge og er svært populære, fikk jeg vite. Jeg ble med en gang veldig utålmodig og ville besøke et selv. Høst og vår er høysesong for loppemarked, kunne vennen min fortelle. Da sommerferien nærmet seg, fikk jeg endelig sjansen selv. Og nå var jeg enda mer overrasket. Mange av tingene som var til salgs, så helt nye ut. Nå lærte jeg også at loppemarkedene ofte arrangeres av skolekorps. Foreldre og barn fra korpset jobber frivillig som selgere.
Pris per pose
På loppemarkedene er det hummer og kanari, godt og dårlig, nytt og gammelt. Kritisk sans er uvurderlig. Kjøper du det første og beste, kan du fort bli skuffet. Første og andre dag på loppemarkedet jeg besøkte, var ganske ulike. Første dag, en lørdag, forsvant de fineste og dyreste tingene, men på dag to var det også mulig å gjøre gode kjøp. Da hadde nemlig prislappene blitt fjernet, nå var det salg i pose som gjaldt. Det vil si: Du kunne fylle en pose med alt du fikk plass til, og betalte en rund pris for det. Hadde du sansen for kvalitet, lå røverkjøpene bokstavelig talt rett for nesen.
Har du sansen for kvalitet, ligger røverkjøpene bokstavelig talt rett for nesen.
For folk med lav inntekt er markedene en stor fordel. Innvandrere, flyktninger og studenter er hyppige kunder. Men det betyr absolutt ikke at de er de eneste. Folk med god inntekt kommer for å finne antikke og historiske gjenstander. Gamle bøker, CD-er og møbler kan være av stor verdi.
Sosialt pusterom
I vår moderne tid er livet stadig mer hektisk og folk tilbringer mindre tid sammen med familie og venner. Her i Norge har denne utviklingen gått særlig langt. Loppemarkeder fungerer som etterlengtete pusterom der folk møtes, hygger seg og ler sammen. Det var også en positiv overraskelse for meg å oppdage at folk slett ikke synes det er pinlig eller flaut å kjøpe brukte ting selv om de kommer fra det rike Norge. Folk finner mening i å bruke ting som er brukbare, snarere enn å kaste dem. Loppemarkeder er en nødvendig motvekt til tidens forbruksjag, som fremfor alt er drevet av begjær, ikke behov – særlig i de utviklede landene, der folk har råd til det meste. Denne overdrevne materialismen skader miljøet, men også verdensøkonomien. Derfor var det en glede for meg å bli introdusert for den miljøvennlige og sosiale norske tradisjonen loppemarked.