Søndagsspalten: Utrop ber politikerne fortelle om sin visjon for Norge
Da jeg kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker var det første ordet jeg lærte av norsklæreren min ‘dugnad’, som betyr å bidra til fellesskapet. At hennes valg falt på dette ordet har nok noe å gjøre med at det sier noe om en del av det norske systemet og samtidig lyder sosialt og hyggelig. I Norge har vi lange tradisjoner for å delta på og organisere dugnader, så la oss stå sammen som søstre og brødre nå. Vi er sterkest når vi står sammen.
Til alle de mest sårbare som sitter hjemme i karantene og sliter med å få handlet mat eller trenger hjelp, til alle som trenger noen å prate med, til alle som er bekymret, til de som ikke vil gå ut og handle på grunn av frykt: Husk vi er flere som er her for dere. Jeg vil selv være tilgjengelig og være en del av dugnaden. Dugnad trenger ikke å bety at en stor gruppe mennesker kommer sammen – det kan like gjerne handle om selve opplevelse av felles ansvar, og den håper jeg kan virke betryggende i seg selv på de som ikke kommer seg utenfor hjemmet.
Jeg vil benytte anledningen til å skryte og takke alle dere som står på i hele landet i disse dager
Denne nye formen for dugnadsopplevelse, i solidaritet med alle rundt oss som ikke tåler denne sykdommen, bør også utløse ekstra hensyn, støtte og omsorg til de som er i risikogruppene. Det vil si: både de mest helserammede og de som rammes hardest økonomisk.
Jeg vil minne om at vi, i historisk perspektiv har kommet oss gjennom pester, svartedauen, spanskesyken, svineinfluensaen og verdenskriger med mer, selv om det har kostet. Står vi sammen nå vil vi komme oss igjennom dette også. I moralsk styrke, handlekraft og støtte til hverandre ligger nøkkelen til at vi kommer oss gjennom dette, og det vil også ha positive ringvirkninger på samfunnet i mange år framover. Dugnadsånden er alltid en god investering.
Hold på tillitten
Jeg vil også benytte anledningen til å skryte og takke alle dere som står på i hele landet i disse dager: Til alle de dyktige folka som jobber i kommunen vår. Lærerne som tilrettelegger hjemmeundervisning for elevene sine, og følger opp både elever og foreldre med telefonsamtaler. Barnehageansatte som stiller opp for samfunnskritiske funksjoner. Leger som jobber uendelig lange vakter. Sykepleiere og helsefagarbeidere som daglig risikerer å utsette seg for smitte. Renholdere som står i førstelinja i kampen mot smitten. Studenter og lærlinger innen helsefag som brått har blitt en del av beredskapen vår. Vi er helt avhengig av dere for å komme oss gjennom denne krisa. Tusen hjertelig takk igjen – dere er best, og dere er dagens helter.
Kongen taler på vegne av alle når han sender særlige hilsener til barna, de som er syke, til helsepersonell som står på dag og natt. Og alle som frykter for jobben og økonomien.
Avslutningsvis vil jeg minne om vår kloke kong Haralds oppfordring til folket. Han poengterer at vi er et tillitssamfunn, og at det i disse dager er et spesielt behov for at befolkningen viser tillit til hverandre og til at myndighetene tar gode beslutninger.
– Det kan bli tøffe tak, men vi står sammen i dette, og sammen skal vi klare å komme gjennom det.