- Skal ikke Norge lenger ta ansvar? - 18.06.2020
- Slik kan flyktningleirer i Hellas tømmes på èn dag - 21.04.2020
- Er det en skam å hamstre og være godt forberedt? - 28.03.2020
Erna Solberg sier «Hamstring er usolidarisk med andre, og det er helt unødvendig»
De tomme butikkhyllene lyste som et symbol på vår manglende tillit til statsministerens valg av ord. Vi ble rett og slett ikke overbeviste om at det beste var å ta det med ro. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forkynte at det er best hvis vi er i stand til å ta vare på oss selv og dem rundt oss, derfor dro vi i butikken.
«Er det ikke innafor å ville ha nok doruller hjemme?»
Jo visst er det innafor å kjøpe dopapir, men trengte du å kjøpe alle pakkene? Noen hamstrer fordi de ikke tror det skal bli nok til alle og vil sikre seg, mens andre hamstrer fordi de ikke vil gå i butikken hver dag. De vil ikke utsette seg selv eller andre for smitte oftere enn nødvendig.
Før vi forsyner oss med de tre siste posene med mel i butikkhyllen…
Hva betyr tomme butikkhyller for de som ikke har penger til å hamstre, og som hver uke er avhengig av å få gratis matkasser fra frivillige organisasjoner? De har det ekstra vanskelig nå. Frelsesarmeen forteller at utsolgte butikker betyr at de ikke får noe mat fra butikkene å dele ut.
På sosiale medier fortalte en kvinne at hun var syk og hadde karantene og ikke hadde penger til mat. Hun klarte ikke å be naboen om å handle, fordi det hun skulle betale med var pantelappen for tomflaskene som sto i kjøkkenskapet. Det er ikke like greit for alle.
Rasjonering av legemiddel i Norge
I USA har de nettopp godkjent at malariamedisinen Klorokin skal testes på mennesker som er smittet av korona, for å se om det er en potensiell behandling mot viruset. Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen sier at man snart vil gå i gang med utprøving av Klorokin på koronasmittede pasienter også i Norge, men at man må se resultater på at det faktisk virker før leger vil få lov til å skrive ut medisinen til nordmenn med covid-19.
Allerede i flere uker har norsk helsepersonell hamstret legemiddelet Klorokin til seg og sine, og i så stor grad at Legemiddelverket har innført rasjonering. Rasjoneringen av legemiddelet betyr at kun de med blå resept får kjøpt medisinen på apoteket.
Vil vi oppleve at privilegerte grupper bruker sine posisjoner og økonomisk makt til å skaffe seg fordeler?
Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA, skrev et rørende brev til regjeringen om hva Norge står foran nå. «Norsk næringsliv er i krise», påpekte han og inviterte regjeringen til videre dialog. Selv har han og styret i Aker ASA foreslått å utbetale 1,7 milliarder kroner i utbytte til aksjeeierne sine i år.
Skammer du deg over å ha kjøpt ekstra med dopapir og kilovis med ris i disse korona-tider?
Arbeiderpartiets Hadia Tajik sa på Stortinget at «Vi kan ikke komme i en situasjon der underskudd blir fellesskapets ansvar, mens overskudd går til personlig berikelse». Deretter besluttet flertallet på Stortinget å ikke begrense utbytteutbetalinger for selskaper som får støtte under krisa. Det vil derfor bli mulig å motta statlig krisehjelp eller benytte seg av garantiordninger, også for de som utbetaler milliarder i aksjeutbytte for regnskapsåret 2019.
Økonomisk støtte og garantiordningene fra staten er ment å hjelpe oss gjennom denne harde tiden så dugnaden skal bli enklere å gjennomføre. Dugnad er noe vi gjør sammen for fellesskapets beste.
Hedres de som hedres bør
Som dugnader flest er arbeidsbyrden også i denne nasjonale dugnaden noe ulikt fordelt. Dugnadsinnsatsen til de fleste av oss begrenser seg til å holde oss hjemme fra jobb, og kanskje gå ut på balkongen og klappe for helse- og omsorgsarbeiderne når de kommer hjem etter 16-timers langvakter.
Norge er avhengig av helsepersonellet i landet for å gjennomføre den nasjonale dugnaden med å bekjempe koronaviruset. Belastningen er mangedoblet, men lønnsnivået og tilleggene forblir det samme. Lønnsforhandlingene deres må avvente og de forespeiles ingen sommerferie i år. De fortjener virkelig mye mer enn en klapp på skulderen for det arbeidet de utfører.
Om et par måneder er det verste forhåpentligvis over og vi trenger ikke skamme oss om vi da fortsatt har noen doruller i reserve etter hamstringen. Vi kan være stolte av at vi tok ansvar og forberedte oss og delte med naboen når det ble nødvendig. Det er aldri dumt å være forberedt, det kan hjelpe både deg selv og andre i krisetider.
– og husk å vask hendene dine, også etter dugnaden!