- Hør her’a, Christian Tybring-Gjedde | Umera Tariq - 28.09.2021
- Min bror - 06.11.2020
- Verden er mer enn bare et filter - 26.10.2020
På bussen, på trikken, på T-banen, eller på sofaen hjemme i eget hus finner du deg selv oppslukt i din iPhone pro eller din aller nyeste Samsung. En tanke om at du er fysisk tilstede i verden gjør deg tilfreds, men er det nok med denne sporadiske tanken?
Hokus pokus – tapt fokus
«Å yte etter evne, og få etter behov» sies det, men som oftest ytes det ikke etter evne. Tvert imot er det våre behov, spesielt behovet for blant annet å bli tilfredsstilt på de nyeste sosiale mediene er det som ofte er viktigst. Å være på Tiktok, Snapchat og Instagram har blitt regelen, og det preger vår hverdag mer enn vi tror. Det er ingen tvil om at disse mediene er den sosiale arenaen for mange og da særlig for ungdom.
Dette gir mulighet for å dele og skape innhold, og ikke minst har det bidratt til å gjenforene familier uavhengig av geografi. I tillegg har det også gitt gode teknologiske og meningsfulle forandringer for verden.
Men som ungdom selv synes jeg det er viktig å reflektere over at dette litt separate universet ikke er alt. Et hav av filter finnes på disse mediene, og vi lar oss lure av dem. Så mye hokus pokus, og det får oss til å miste fokus. Når du faktisk ser deg rundt, føles det som om verden er kaotisk. Da kan man med fordel ta et skritt tilbake og spørre seg: «Er det virkelig dette jeg skal se frem til hver dag?»
En trygghet og en forbannelse
Ifølge forskning.no øker bruk av sosiale medier som Facebook og YouTube. I de siste undersøkelsene er det nå estimert at tiden tilbrakt på sosiale medier fordelt over hele livet vil bli på 5 år og 4 måneder. Koronapandemien tatt i betraktning vil dette nok øke ytterligere. Statistikken forteller oss at en stor del av tiden vår tilbringes på sosiale medier.
Vi har skapt en verden hvor forbindelse via nett har blitt førstevalget, særlig for den yngre generasjonen. Vi er på mange måter fremmedgjorte i vår egen hverdag. De sosiale mediene bidrar til å forme hvem vi er, hvordan vi handler og tenker. Dessuten er det fort gjort å glemme konsekvensene av dette. Når folk i verden bruker mer tid på sosiale medier enn på å spise og drikke, stelle og pynte seg, og å være sammen med venner, til sammen, sier det mer enn nok. Det er klart at «nothing vast enters the life of mortals without a curse» (‘intet stort trer inn de dødeliges liv uten forbannelse’). Det er ingen tvil om at dette også gjelder for sosiale medier.
Ta en «time-out»
For å tilpasse oss hverdagen tuter vi med i de viktigste sosiale mediene. Det kan virke som om vi lever i en boble. Sosiale medier gir oss energi, men de tar også mye energi. Det tar energi å vente på «likes» og kommentarer. Det skapes fort frustrasjon rundt at hun eller han har lest meldingen eller at hun eller han har sett snappen, men ikke reagert. For ikke å snakke om Streak, hvor man er avhengig av at den andre må svare for å opprettholde «streaken».
Igjen møter du på et filter som er vanskelig å gjenkjenne i virkeligheten
I enkelte tilfeller stiller de sosiale mediene også forventninger til oss som fysiske personer. Kroppspress og krav til det perfekte utseende er en av mange problemer som oppstår. Det er fort gjort å sende en emoji, uten faktisk å tenke på hvordan denne blir mottatt av den du sender den til. Videre sammenlignes synet på deg selv med det du møter på sosiale medier.
Igjen møter du på et filter som er vanskelig å gjenkjenne i virkeligheten. Den perfekte kroppen, det perfekte utseende kan være alt og ingenting. Det viktigste er at du aksepterer deg selv slik du er, for til syvende og sist er det det som gjør deg tilfreds. Et øyeblikks tilstedeværelse med ditt eget fysiske selv kan anbefales. På denne måten vil du virke både mentalt tilstede i verden og tilstede i deg selv.
Ta kontrollen – nyt friheten
Selv har jeg tatt pause fra sosiale medier som Instagram og Snapchat. En god læring av denne pausen har vært at å leve i nuet, og å ta vare på de som er rundt deg, gir deg indre fred. Du får den roen du lengter etter. Det er ingen tvil om at man er mer tilstede i verden enn det man tror man er i sosiale medier. Ikke minst har pausen også gitt mulighet for å åpne øynene og se verden slik den faktisk er og ikke bare gjennom et filter i et sosialt medie.
Moderne mennesker skal leve effektivt, og alle som har mye å gjøre er populære og trendy mennesker. Men i en tid hvor alt skal gå fort, er det å gi tid til hverandre viktigere enn noen gang. Det er nok enklest å uttrykke sin kjærlighet gjennom en emoji, men det beste må vel være å møtes fysisk. Et fysisk oppmøte gjør at man setter pris på hverandre, nettopp fordi man viser at man er tilstede. Det viser videre at mediene ikke nødvendigvis eier definisjonen på et godt forhold. Selv med krav til sosial distansering finnes det fine måter å være sammen på der man kan ha øyekontakt og stemmekontakt uten å utsette hverandre for alt for stor fare.
Det er viktig å påpeke at man ikke trenger å slette alle sosiale medier for å kunne være tilstede i verden. Sosiale medier kan jo også være enormt positive for samhandling. Det som er viktigst er imidlertid å finne balansen.
Å kunne veie tiden på sosiale medier opp mot tiden du bruker på alle andre ting er viktig. Gi deg selv tid til å reflektere, og oppdater deg på hva som skjer, også utenfor sosiale medier. Da rettes fokuset fort på det du selv vil, og ikke det alle andre har bestemt for deg.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.