Hei,
Jeg er en mann på 34 år. Vi fikk nettopp vårt barn nr. 2. Jeg jobber full tid, og kona har nå permisjon. Det er naturlig nok lite søvn med en baby som skal ha mat på natten. Jeg er trøtt hele tiden, og synes ikke jeg gjør noe god jobb på jobben heller.
Når jeg kommer hjem etter jobb så er kona sur og sliten. Da vil hun at jeg skal overta det meste; hente 2 åringen i barnehagen, lage middag osv. Vi legger oss ikke samtidig lenger, og barna ligger i sengen vår.
Jeg savner nærheten mellom kona og meg. Vi snakker ikke sammen som kjærester lenger, det er mer utveksling av informasjon og mas. Jeg savner tiden vi hadde før barn, selv om jeg elsker barna mine. Akkurat nå føler jeg meg bare totalt utmattet og sliten. Hva kan vi gjøre for å få tilbake den gode kontakten vi hadde?
Hilsen trøtt mann 34 år.
Kjære mann 34 år,
Du beskriver det som veldig mange småbarnsforeldre kjenner seg godt igjen i. Et nytt lite menneske som setter sitt preg på den nye familie. Lite søvn gjør noe med oss alle, så ikke rart du kjenner deg utmattet og sliten. En toåring er jo også som regel ganske i farta og i aktiv utforskning. Det er ikke lett å skulle ivareta alle behov samtidig. Du beskriver at kona er sur og sliten. Ja hun har gjennomgått et svangerskap og fødsel, samtidig som hun er opptatt av den nye babyen. Du skriver ikke noe om hun ammer, eller om barnet får flaske. Dersom hun ammer er det jo bare hun som kan gi barnet mat, så her får du ikke bidratt så mye.
På familievernkontoret møter vi mange slitne småbarnsforeldre, som strever med å finne tilbake til hverandre. Flere sier de savner det fellesskapet de hadde før, selv om det ikke betyr at de ikke setter pris på barna.
Sett av 10 minutter om kvelden
10 minutter høres ikke mye ut, men kan absolutt være det man orker og får tid til. Etter at toåringen har lagt seg, og babyen ligger ved brystet eller sover. Du skriver ikke om det er et rolig barn dere har eller et som krever mye regulering av dere for å finne ro.
Vis gjennom ord og berøring at dere setter pris på hverandre.
Bruk 5 minutter hver på å fortelle hvordan dere har det, og hva dere er opptatt av nå. Kan du fortelle kona di hva du føler, og trenger akkurat nå? Skal dere lage en annen fordeling av oppgaver, eller bytte systematisk på?
Vis at dere er glade i hverandre
Vis gjennom ord og berøring at dere setter pris på hverandre. Det å uttrykke stolthet og beundring skaper god stemning og gir anerkjennelse. Dette krever ikke mye, et godt blikk, et oppmuntrende ord og takknemlighet (for eksempel si at middagen smakte godt), lett berøring idet dere passerer hverandre. Alt dette tar bare noen sekunder, men betyr all verdens godt for forholdet. Det betyr at dere ser hverandre midt oppi alt strevet og trøttheten. Snakk om det som akkurat dere to er gode på. Det vil styrke «vi»-et.
Ta sengen tilbake
Mange småbarnsforeldre sover ikke lenger i samme seng, det er dere ikke alene om. På familievernkontoret snakker vi med par som ikke har sovet sammen på flere år fordi barna sover sammen med den ene av forelderen i dobbeltsengen. Det er forståelig de første ukene, men ganske snart bør babyen lære seg å sove i egen seng (da sover de nemlig aller best). Denne sengen kan gjerne stå helt inntil deres. Det er mye du kan gjøre for å hjelpe mor om natten. Du kan stå opp og hente barnet, legge det inntil mors bryst, og evt. skifte bleie dersom dette er nødvendig. Ha minst mulig lys på om natten for å lære barnet at det er natt og minst mulig «service». Del på å roe barnet etter amming dersom det er nødvendig. På den måten viser dere at dere vil hjelpe hverandre, og er to om dette. Det styrker samholdet mellom dere.
Det går over!
Vit at det kommer bedre tider! Dersom dere jobber systematisk med å lage gode rutiner for barna, vil de finne en god rytme på søvn og aktivitet. Da får dere kveldene, og natten tilbake. Kan dere klare å tenke at dette skal kun vare noen måneder (ca. til barnet er 6 mnd.)? Hold dette oppe for å hjelpe hverandre, og ha det som et klart mål at dere skal jobbe for gode rutiner. Barna innretter seg som regel etter rutiner og gode rytmer. Det er det de trives aller best med, selv om de trenger tid på å lære dette. Rutiner og rytme gir trygge og fornøyde barn.
Lykke til, og vit at dere er velkommen til familievernkontoret for snakke mer om dette – helt gratis!
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.