- Arbeiderpartiets utenrikspolitikk er ikke irrasjonell - 07.12.2024
- BRICS samarbeidet: Noe mere enn et økonomisk samarbeid? - 12.11.2024
- Det blir verre før det blir bedre for palestinerne - 03.10.2024
I podcasten min «Political Bark», tar jeg for meg ulike politiske og samfunnsrelaterte spørsmål. I hver episode bringer jeg en ny gjest, og lytterne får, på engelsk, innblikk i et spennende tema som angår både det mangfoldig sammensatte Norge og verden. Jeg ønsker å bringe samfunnsmessige og politiske spørsmål, både med globalt og nasjonalt perspektiv. I Episoden fra den 15. mars møter du frisør i Oslo, Johnny Abu Issa fra Damaskus, Syria.
Johnny har vært i Norge i knapt 5 år, men har allerede klart å integrere seg på en svært raskt og effektiv måte: Johnny, som var frisør i Damaskus og som har jobbet som frisør siden han var 14, eier nå sin egen salong, Studio Johnny, sentralt i Oslo; og er i tillegg sjef for to ansatte, som jobber for han i der.
Merket janteloven
Johnny, som kom hit som asylsøker, har ikke bare lært seg norsk, og skaffet seg et stort nettverk, men også startet sin egen bedrift, helt på egenhånd. Nysgjerrigheten min er derfor stor når jeg treffer og intervjuer Johnny for å høre om hans 3 bud på sikker integrering i Norge.
Syrere er en av de viktigste og nyeste gruppene av flyktninger som er kommet til Europa og til Norge de siste årene, og det er svært positivt å se at mange av dem, slik som Johnny, gjør det veldig bra. Johnny kommer fra en familie av frisører, der familien hans blant annet hadde presidentfamilien som kunder i flere tiår. Da krigen brøt ut måtte de som klarte det flykte, og Johnny la ut på en lang reise gjennom Russland, over Storskog og til Norge.
For de som ikke vet det, er frisøryrket i Midtøsten et mannsdominert miljø, og eksperter som Johnny er alltid menn. Det var derfor overraskende for Johnny da han begynte å jobbe i samme bransje i Norge, og ofte følte seg tilsidesatt: «Hva kan vel en mann om bleking, farging og klipping?» fikk han ofte høre av norske kollegaer, og flere kunder undret: «Hvordan kan han som ikke er norsk forstå seg på hva jeg vil ha gjort med håret mitt?».
Han hadde mye å bevise; for han trodde ikke han kunne klippe, behandle, forstå og ikke minst ta hånd om nordiske hårtyper, som «araber fra Syria».
Men vanskelighetene stoppet ikke der: Arbeidsjernet Johnny merket også raskt at janteloven var vanskelig for han å håndtere: «Jeg jobbet 12-16 timer hver dag, og det fikk jeg svi for. Jeg opplevde å bli fryst ut, fordi jeg jobber for mye. Jeg tror janteloven har noe å gjøre med det. Her i Norge skal man ikke vise at man kan mer, eller jobber hardere enn andre, man skal liksom aldri stikke seg ut».
Myndighetenes instrukser kan virke demotiverende
Det var derfor klart for Johnny at hans drøm om å eie en egen salong måtte bli en realitet, han måtte jo få jobbe så mye han ville uten at det skulle være et problem.
Videre var det mange fra hans eget miljø som fortalte han at han ikke ville få jobb i Norge fordi han var «araber», eller hadde et «annet navn» enn vanlige norske navn. Og hvis du ikke snakket perfekt norsk, slik norske myndigheter blir strengere og strengere på, og ofte ønsker at nyankomne skal klare ganske så fort, så «kan man ikke integreres». – Noen ganger kan instruksene fra myndighetene føre til at flyktninger lærer seg mindre norsk enn de burde – de blir demotiverte og redde, sier Johnny.
Jeg opplevde å bli fryst ut, fordi jeg jobber for mye
Men Johnny fikk seg jobb og nettverk lenge før han snakket norsk, og er et levende bevis på vellykket integrering.
Johnnys tre tips for å lykkes som flyktning og innvandrer i Norge
Ikke tenk for mye på språket – vær deg selv, og forsøk, selv om du ikke snakker mye norsk. Nesten alle i Norge kan snakke engelsk og vil forstå deg uansett. Snakk engelsk med kundene dine hvis du må og vis dem alle hva du er god for gjennom arbeidet ditt.
Lær deg mer om den norske kulturen. Jobb med nordmenn, og prøv å bli godt kjent med dem, forstå hvordan de tenker og hva mentaliteten er her, og tilpass deg der du må.
Vær ambisiøs, og målrettet. Forstå deg på janteloven, og jobb rundt den hvis du må. Konkurranse er jo egentlig bare sunt.
Og Studio Johnny tar imot alle kunder med alle typer hår, fra nordisk, til arabisk og afrikansk!
Podcasten kan høres her.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.