Historien er fylt med eksempler: Myndigheter lager nye agendaer og ny entusiasme skapes. Regjeringens ånd er fylt med nye tanker og ideer, oppriktige og positiv intensjoner. Men, etter hvert som tiden går, sprekker regjeringen fra innsiden, og all den positive energien erstattes sakte med arroganse og ignoranse. For makt er både avhengighetsskapende og giftig.
Flere pinlige saker for Høyre
Med makten og den dertil hørende arrogansen forgiftes beslutningstakerne og spliden blir større og større etter mange års styring. Det vi observerer fra partiet Høyre de siste ukene passer inn i denne velkjente historien, og er grunnen til at vi stadig oppdager den ene skandalen etter den andre.
18. mars beklaget statsminister Erna Solberg for å ha brutt smittevernsreglene på en bursdagssamling, og hennes forklaring var: «Jeg ikke har sjekket reglene godt nok, og hadde ikke fått med meg biten om når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker». Før denne saken rakk å bli gammel, ble vi møtt med nok en nyhet fra Høyre. Mens Oslo byrådsmedlem Afshan Rafiq (H), i det debattprogram på NRK, ba folk om ikke å reise til utlandet, var ektemannen Aamir Sheikh fra samme parti i Pakistan og var med på bryllupsseremonier der. Etter disse to sakene, har vi også blitt presentert for enda en nyhet, også denne gangen fra Høyre. Stortingskandidat Dilek Ayhan (H) blir presentert som «tidligere minister i Norge» i et tyrkisk TV-program.
Presentert som tidligere norsk minister
Dilek Ayhan er tyrkisk-norsk, og fungerte som statssekretær i Erna Solbergs regjering mellom 2013 og 2018. Hun er for tiden nummer 18 på stortingsvalglisten for valget som skal holdes 13. september 2021.
Ayhan var gjestedeltaker på finans-tv-kanalen EkoTürk den 26. mars. Programmet introduserer ofte norske forretnings- og utdanningsmodeller for tyrkisk publikum, og programlederen tar opp suksesshistorien til Dilek Ayhan.
Programmet varer nesten en time, og Ayhan blir presentert som Norges tidligere nærings- og handelsminister via det grafiske grensesnittet på skjermen gjennom hele kringkastingen, selv om hun dokumenterbart aldri har vært minister i Norge.
I løpet av tv-programmets aller første øyeblikk henvender verten Ali Degermenci seg til Dilek Ayhan som tidligere minister for Norge med følgende ord: «God kveld kjære publikum. Velkommen til New World Orders program. Vi har en ganske verdifull gjest i dag. Det er tidligere industri- og handelsminister Dilek Ayhan. Velkommen fru Ayhan.»
Ingen språklig glipp
Etter denne presentasjonen tar Dilek Ayhan imot komplimentet og korrigerer ikke verten med en gang. I løpet av få minutter deler hun en kort biografi og sier at hun ble med i norsk politikk på forespørsel fra Erna Solberg. Senere nevner hun at hun var viseminister i Norge, og verten merker seg dette og korrigerer det i sine kommende spørsmål. Forvirringen ender imidlertid ikke her. Dilek Ayhan husker besøket i Tyrkia i 2013, og hun sier «Da jeg ble minister, kom jeg til Tyrkia med en stor komité, med kongen av Norge.»
Denne tv-sendingen forvirret meg. Hva kunne ha gått galt? Jeg forsøkte å se dette som en svikt i Ayhans kommunikasjonsevner, men hun er ganske flytende i tyrkisk. Så flytende at hun perfekt forklarer det norske systemet hva sosialt liv, næringsliv, utdanning og annet angår.
Som et eksempel er jeg selv på såkalt B2-nivå i norsk og har jobbet som IT-utvikler i norske selskaper. Det går ikke en dag uten at jeg gjør språklige feil. Dette kan selvfølgelig føre til en og annen misforståelse, men jeg har aldri kommet i skade for å kalle meg administrerende direktør eller viseadministrerende direktør i en organisasjon jeg har jobbet for. En tidligere statssekretær bør være ekstra forsiktig og presis når hun presenterer seg i media og alle andre steder. Alt i alt er minister, viseminister og statssekretær tre forskjellige posisjoner, og både tyrkisk og norsk gjør tydelig forskjell på disse titlene.
Her er, for ordens skyld, en enkel oversettelse av begrepene fra norsk til tyrkisk:
Minister = Bakan
Viseminister = Bakan Yardımcısı
Statssekretær = Müsteşar
Oppklaring etterlyst
I en tyrkisk nyhetsartikkel fra 2013 ser vi at Dilek Ayhan er blitt statssekretær i Norge. På et offisielt nettsted for den tyrkiske regjeringen ser vi den samme personen som viseminister i Norge i 2014, og nå blir vi altså også, via programmet EkoTürk, vitne til at den selvsamme personen erverver seg enda en tittel. Tiden går og kontrollen over fakta går åpenbart gradvis tapt.
Her kan man selvfølgelig klandre tv-kanalen for feilen, men det er vanskelig å se hvordan både programlederen og studiopersonalet gjør den samme feilen. For eksempel kunngjorde programvert Ali Degermenci, via sin Twitter-konto, Ayhans deltakelse i sitt tv-program, og igjen tituleres hun «tidligere minister i Norge». I mellomtiden har jeg ikke sett noen forsøk på å rette opp i feliene fra Ayhans side. Som resultat av dette, forventer jeg en oppklaring fra Dilek Ayhan.
Red. anm. Dilek Ayhan skriver i en e-post til Utrop: «Kanalen har under sending titulert meg feil i undertekst, og under navnet mitt, og programleder innleder ved en feil med å kalle meg bakan (‘minister’). Jeg forklarer under sendingen at jeg var viseminister i 4,5 år, og i promoteringen av programmet i forkant er jeg titulert eski bakan yardımcısı .» [Redaksjonen har sett denne dokumentasjonen fra kanalen, og kanalen har også bekreftet for Utrop at feilen ligger hos dem, og det var gjort kjent i forkant av sendingen at Ayhan var viseminister. Kanalen beklager feilen.] Dilek Ayhan forklarer videre at statssekretærene og de politiske rådgiverne er de nærmeste politiske medarbeiderne for statsministeren og statsrådene. En statssekretær (viseminister) i Norge er en del av politisk ledelse i et departement, og er rangert som nummer to i departementet, kun med statsråden over seg. Statssekretærene møter ikke i Statsråd. I Norge har vi også politiske rådgivere. Mediene i Tyrkia har ofte valgt å bruke betegnelsen bakan yardımcısı for å beskrive statssekretær (viseminister)-
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.