Stillheten og savnet etter et barn som er flyttet i fosterhjem kan være vanskelig. Da kan det være lurt å planlegge møter om situasjonen grundig.
Foto: IOM
Ta imot tilbud om møter og samtalegrupper – det kan gjøre en vond tid litt lettere, skriver Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 

Hallo

Jeg har en datter på tre år som barnevernet har plassert i fosterhjem. Jeg synes det er vanskelig å helt forstå hvorfor, men vet at jeg har blitt for sint på henne noen ganger. Dette jobber jeg med, og jeg får samtaler for å ikke bli så sint og for å forstå hvorfor jeg sliter med dette. Jeg håper at hun en dag kan flytte tilbake til meg. Det er så tomt og stille her hjemme, og jeg sørger hver dag.  

Er det noen jeg kan snakke med? 

Hilsen trist mamma 

Hei 

Mange foreldre som har barna sine i fosterhjem, føler det samme som deg. Etter at barna har flyttet blir det veldig stille, og savnet er stort. Det er få som tar kontakt, og alle tingene i hjemmet minner om når dere bodde sammen. 

Forsøk å forstå bakgrunnen

Det er fint å høre at du har tatt tak i problemene med å bli for sint. Hvis foreldre ikke klarer å kontrollere sinnet sitt, kan barn bli veldig redde og utrygge. Det kan påvirke dem veldig negativt. Du sier at det er vanskelig å forstå hvorfor hun ikke kan bo hjemme. Kan det være lurt å be om et møte med barneverntjenesten? 

Det kan være fint å forberede seg godt, skrive opp spørsmålene du har på forhånd og kanskje ha med tolk hvis du har behov for dette. Å forstå hvorfor datteren din ikke bor hjemme hos deg er viktig for at du skal kunne komme deg videre. Selvfølgelig kan det bli sterke følelser under et slikt møte. Derfor kan en slik liste med spørsmål være en hjelp, og at du forsøker å lytte til svarene du får. Hvis du har planlagt dette på forhånd, kan det kanskje gjøre det lettere for deg. 

Snakk om situasjonen

Mange synes også det er vanskelig å snakke med andre om det som har skjedd. Familievernet skal gi et samtaletilbud til foreldre som har barna i fosterhjem. Noen kontorer tilbyr også grupper hvor du kan møte andre i samme situasjon. Mange opplever det veldig godt å møte andre som har opplevd akkurat det samme, og som forstår akkurat hvordan du har det. Å dele erfaringer kan være både fint og nyttig.

Kanskje det å snakke med en terapeut eller andre foreldre kan gjøre dagene litt bedre for deg. I slike samtaler kan temaer være: 

  • Snakke om og planlegge samværet med datteren din, så dere har det fint når dere er sammen.
  • Få hjelp til å se hva som er best for henne.  
  • Få støtte til å mestre hverdagen i en vond situasjon, og til å klare å leve med sorgen.
  • Få veiledning til møter, og samarbeid med fosterforeldre.

Familievernet kan ikke hjelpe deg å få datteren din tilbake, eller vurdere din evne til å gi omsorg.  

Ta kontakt med nærmeste familievernkontor om du tenker at dette kan være noe for deg. Og fortsett å ta imot tilbudet for å bli en best mulig forelder. Du vil være moren til datteren din så lenge du lever, og hun trenger en så god mamma som du kan klare å være. 

Lykke til videre! 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.