- Nei til IS må bety nei til Hamas - 08.10.2014
Nylig tok norske muslimer, norske politikere og mange flere avstand fra IS (Islamsk Stat) og Profetens Ummah i en demonstrasjon i Oslo. Det burde være like lett å ta avstand fra Hamas, den islamistiske terrorgruppen som holder Gazas befolkning i et dødelig jerngrep. Likhetene mellom Islamsk Stat og Hamas er mange flere enn forskjellene. Begge grupper er sunni-muslimske, med en sterk religiøs motivasjon basert i Koranen og profeten Muhammeds eksempel.
Begge grupper ønsker å etablere et kalifat. IS har allerde erklært kalifatet for opprettet. Senest i november 2013 snakket Hamas sin innenriksminister Fathi Hammad i en tv-tale om opprettelse av kalifatet. “Vi er ved dørterskelen til tidsperioden for en global islamsk sivilisasjon,” sa han.
Begge grupper har globale ambisjoner. Hamas-charteret utpeker jøder over hele verden som fiender. I juli erklærte en Gaza-imam på Hamas-TV at målet er utryddelse av jødene. Begge grupper legger religiøse minoriteter under sterkt press. På syv år er antallet kristne på Gaza-stripen mer enn halvert. Det har vært drap og vold mot kristne uten at gjerningsmenn er arrestert, og det kommer også meldinger om tvangskonvertering.
Begge grupper lærer nye generasjoner opp i jihad.
Begge grupper bruker islamsk sharia til å behandle kvinner som annenrangs borgere. Æresdrap er sterkt utbredt. Familievold er ikke straffbart i Gaza, og strafferetten diskriminerer kvinner på en rekke områder. Begge grupper ønsker dødsstraff for homofile. Begge grupper er ikke bare militante. De driver også klinikker, skoler, moskeer og velferdsorganisasjoner. Begge grupper lærer nye generasjoner opp i jihad. Begge grupper bortfører journalister. I september 2012 meldte det palestinske nyhetsbyrået Ma’an at Saher Aqraa, en redaktør for et annet nyhetsbyrå, ble kidnappet og torturert av Hamas sine sikkerhetsstyrker under forhør. Hamas har i noen tilfeller truet eller bortvist journalister som ikke dekker saker etter deres smak.
Begge grupper har vunnet makt gjennom brutalitet og frykt. Hamas tok makten på Gaza i et blodig kupp i 2007. Det er ikke kommet rapporter om halshugging, men i 2007 kastet de Mohammed Sweirki (25) utenfor en 15 etasjes bygning i Gaza. De siste ukene er titalls palestinske menn blitt henrettet på åpen gate av Hamas. For kort siden ble det avslørt at Hamas planla å gjennomføre et væpnet kupp også mot palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden.
Begge grupper retter sin krigføring bevisst mot sivile. Hamas har drept hundrevis av jøder i sine selvmordsbomberangrep, og ville de siste ukene ha drept hundrevis av jøder i sine rakettangrep dersom ikke Israel hadde hatt et effektivt rakettforsvar.
Ikke bare IS har drept en amerikaner. Hamas har drept flere amerikanere i terrorangrep, blant annet under den andre intifadaen.
Begge grupper bruker menneskelige skjold. Nyhetsbyrået AINA melder at ISIS har tatt til fange 500 yezidi-familier og bruker dem som menneskelige skjold i Tel Afar i Irak. Begge grupper blir, ifølge ulike medierapporter, finansiert fra Qatar. Begge grupper er for et strengt alkoholforbud.
Begge grupper styrer områder fri for jøder. Press og forfølgelise, ikke minst fra islamistiske grupper, har de siste 70 årene redusert Iraks jødiske befolkning fra 135.000 til mindre enn fem. Bare noen få titalls jøder er tilbake i Syria, og de bor i all hovedsak i Damaskus, et område som ikke er under kontroll av IS. Etter 2005 har Gaza vært helt uten jøder. Hamas uttrykker i sitt charter en religiøs lengsel etter at naturen skal hjelpe dem å drepe jøder hvor de enn måtte befinne seg.
Begge grupper har sammenfallende strategi overfor sine fiender. Legger IS og Hamas ned sine våpen, kunne det blitt fred. Dersom fiendene til IS og Hamas legger ned sine våpen, ville det blitt folkemord.