I Norge vises vår velstand i stor grad med prestisjebygg. Ikke alle er like godt mottatt, både det nye Munch-museet og det ennå ikke åpnede Nasjonalmuseet har fått mye kritikk, men stort sett alle er enige om at Operaen og det nye Deichman-biblioteket like ved siden av, er vellykkede tilskudd i hovedstaden.
Her møtes alle
Deichman i Bjørvika er blitt kåret til verdens beste nybygde bibliotek, og er virkelig imponerende. Det er åpent hver dag, inkludert søndag, og i motsetning til de andre stedene som det koster dyrt å besøke, er alt gratis og tilgjengelig for alle – et virkelig folkebibliotek.
Dette er i tråd med grunnleggeren Carl Deichmans ånd.
Deichman var bosatt i Porsgrunn, han var embetsmann, forretningsmann og ivrig boksamler. Dette var på 1700-tallet, og det var stor tro på at kunnskap og opplysning skulle få fram det beste i folk.
I 1780 ga han hele sin boksamling, 6000 bøker, til byen Christiania, som Oslo het den gangen, og i 1785 åpnet det første offentlige biblioteket.
Carl Deichman kunne vel aldri ha forestilt seg et hus som dette, men han ville nok ha vært stolt over hva Deichman Bjørvika har blitt.
Her yrer det av folk i alle aldre og fra alle bakgrunner. Her er pensjonister, studenter, skoleklasser og barnehagebarn, og også turister og andre som bare vil se seg om og beundre.
Rundt det store åpne rommet midt i bygningen, som er utsmykket av flere kunstnere, er det gallerier med lokaler, alt fra lesesaler, møterom, grupperom, til små avlukker der man kan sitte og jobbe uforstyrret. Noen områder er åpne og får lys fra de store vinduene, mange av dem med utsikt mot sjøen.
Leseplass for de som bor trangt
Rulletrappene som går mellom de seks etasjene er travle, og det er også heis, for de som trenger det. Her er kafe og restaurant, og når været tillater det, kan man sitte ute og spise, og nyte utsikten over havna og fjorden, og det er en ideell og populær møteplass, særlig på terrassen må man være tidlig ute for å sikre seg bord når det er sol og finvær i sommerhalvåret.
Tilbudene virker grenseløse. Bortsett fra alt man kan låne med seg hjem, bøker, tegneserier, filmer og spill, kan man benytte seg av den enorme samlingen bøker av alle slag. Her er informasjon om alt fra hagebruk til atomfysikk.
Denne Oslos storstue kan alle benytte seg av, uavhengig av økonomi og bakgrunn
For studenter og skoleelever er det et eldorado. Her er plass til alle, eller nesten. Da jeg skulle lese papirutgaven av Utrop, måtte jeg kline meg inn mellom laptoper som dekket nesten hele bordet som var «reservert for avislesere». Eierne mente det ikke var nok plass andre steder, og en ansatt fortalte meg at en del av jobben består i å jage folk fra sted til sted! På det travleste kan det kanskje bli overfylt, men det er nesten vanskelig å tenke seg, med alle de forskjellige stedene man kan slå seg til. Her er to avdelinger der man kan spise matpakker mens man studerer, i den flerspråklige avdelingen satt folk på «hyller», som på et fuglefjell, i et stort, lyst rom. Her er bøker på alle tenkelige språk.
Har man begrenset plass hjemme, kan man ta med lekser eller oppgaver hit, jobbe alene eller i grupper, og ha tilgang til all slags informasjon, både på papir og digitalt. Her er filmvisninger, foredrag, temakvelder, debatter, konserter og høytlesing for voksne og barn.
Lær norsk på språkkafeen
I minikinoen kan du se filmer fra bibliotekets samlinger av spillefilmer, dokumentarfilmer, kortfilmer og dvd-er du kan velge fra Filmrommet eller FilmBib. Vil du se filmer sammen med venner eller kolleger kan du bestille lokalet og ta med inntil 20 personer, og har du selv laget en film du vil vise, kan du vise den her, fra din PC. Du kan også ta med barn og se barnefilmer du selv velger.
Du kan selvsagt også låne filmer, med bibliotekkortet kan du låne spillefilmer av alle slag, for voksne og barn, fra Filmoteket, bibliotekets egen strømmetjeneste. Gjennom Verdensbilioteket kan du bestille e-bøker og lydbøker på mange språk.
Har du behov for å bli bedre i norsk, tilbys det språkkurs, og du kan gå på språkkafe. Det er også leksehjelp for barn. Det er spillerom, og spill kan lånes med hjem.
Gjenbruk og reparasjon er bra for miljøet, og har du klær du vil reparere eller forandre, kan du ta dem med og få hjelp hver torsdag i syrommet, der det er dyktige veiledere og fem symaskiner du kan bruke. Det er også et verksted og verktøy du kan låne med deg hjem, og det er PC-er til utlån.
Biblioteket som aktør i samfunnet
Tilbudet er stort og variert, og alt er altså gratis. Denne Oslos storstue kan alle benytte seg av, uavhengig av økonomi og bakgrunn. Mange frivillige organisasjoner samarbeider med biblioteket, og nye tilbud dukker stadig opp.
Deichman har avdelinger over hele byen, og mange av tjenestene, som leksehjelp og språkkurs tilbys også her, og bibliotekene har blitt samlingssteder i lokalmiljøene.
Abid Raja, som både ble advokat og kulturminister, forteller at Koranen var den eneste boken som fantes i barndomshjemmet hans, og at biblioteket hadde stor betydning i oppveksten og utdanningen hans. Å søke kunnskap er et sentralt moment i Koranen, og bibliotekets oppgave er å formidle kunnskap.
Ord som integrering og inkludering er nesten forslitte ord, men likevel spiller biblioteket en viktig rolle i nettopp denne sammenhengen, og for den som vil utvide sin horisont og lære om verden, om Norge, om hva som helst, er det bare å ta for seg av dette generøse tilbudet, åpent for alle, og gratis.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.