Hvis vi sitter her i Vesten og tror at den kampen som afghanske kvinner kjemper, handler om deres ukultur der kvinner skal undertrykkes, tar vi feil. Hvis vi sitter her og tror at denne kampen handler om religionen de har, tar vi feil. Det er også et tvilsomt ståsted å konkludere med at Afghanistan er langt unna og at det som skjer der ikke påvirker de rettighetene og den luksusen som vi har her i Vesten og især i Norge.
Kjemper for grunnleggende menneskerettigheter
Afghanske kvinners kamp dreier seg om noe mye større en religion og nasjonalitet. Det dreier seg om grupper som utnytter alt og alle for å få makt og kontroll. Det finnes mange slike grupper, og en av dem er Taliban.
Altfor mange tror at det afghanske kvinner bedriver er kvinnekamp. Dette er feil. Afghanske kvinner har ikke fått mulighet til å oppleve kvinnekamp ennå. De fratas muligheten for å kjempe for kvinner. Det afghanske kvinner kjemper for er i stedet helt grunnleggende rettigheter, og de kjemper også for rettigheter til menn i Afghanistan. For afghanske menn er også fengslet i hjemmene sine.
Hver minste bevegelse kontrolleres av Taliban i hver eneste gate i Afghanistan. Afghanske kvinners kamp handler i all hovedsak om grunnleggende menneskerettigheter, deriblant rettigheter til barn i et land der det ikke blir feil å beskrive barns liv som et helvete.
Norge allerede involvert i afghanske kvinners liv
Hvorfor er afghanske kvinners kamp i Afghanistan også vår kamp i Norge? La oss se litt på hvem Taliban er. Det er ikke lett, selv for en som er født i Afghanistan, så skulle kunne si noe om hvem Taliban egentlig er. Det som er på det rene er at Taliban fratar menn og kvinner i Afghanistan rett til å leve et liv der de for eksempel selv kan velge om de skal studere eller ikke. Der de mister retten til ikke bare religionsfrihet, men blir nødt til å krysse av på lister om de har vært i moskeen og bedt. Der folks klær skal bestemmes av Taliban. Ja, denne listen med hva folk ikke kan gjøre er altfor lang.
La oss si det slik: det folk kan gjøre, er å puste (så vidt), spise, sove og kanskje gå til butikken. Selv dette skal gjøres mens Taliban passer på. Folk er ikke trygge i sine egne hjem lenger. Plutselig, og når som helst på døgnet, kan Taliban komme og undersøke hver eneste hjørne av hjemmet. Vi vet ikke hvem Taliban er, men vi ser hva de gjør. Vi ser, uten å være i stand til å gjøre noe som helst.
Afghanske kvinner har ikke fått mulighet til å oppleve kvinnekamp ennå
Talibans handlinger viser at afghanske kvinners kamp, handler om mye mer enn kampen for kvinners rett til det ene og det andre. Afghanske kvinners kamp er også vår kamp, for vi har vært utenfor, latt dem ta kontroll over millioner av mennesker og til meg vært stille og invitert dem til Norge. Enten vi liker det eller ikke, har vi blandet oss i kampen som afghanske kvinner kjemper i dag.
Det kollektive ansvaret
Hvorfor er vi stille? Er det fordi afghanske kvinner bor i et fattig land? Fordi de bor langt fra oss og ting de lider under ikke angår oss? Har vi glemt bakgrunnen for FNs verdenserklæring om menneskerettigheter? Hvis svaret er ja, er det bare å ta opp mobilen og søke på akkurat dét. Da finner du følgende:
«De grusomme overgrepene mot sivilbefolkningen og Hitlers folkemord mot jøder og andre minoriteter under andre verdenskrig skapte enighet om at menneskerettigheter var et viktig internasjonalt tema».
Jeg tillater meg, bare som eksperiment, å gjøre om på ordlyden:
«De grusomme overgrepene mot sivilbefolkningene utført av Taliban og folkemordet mot minoriteter i Afghanistan i 2021/2022 nødvendiggjør enighet om at menneskerettigheter og afghanske kvinners kamp er et internasjonal tema som må tas på alvor før internasjonal terrorisme vokser og blir ledende i verden – igjen.»
I en tett sammenflettet verden er vi alle ansvarlige for å bekjempe internasjonal terrorisme. Denne kampen har afghanske kvinner startet, la oss kjempe denne kampen sammen med dem.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.