De siste årene har flaggdebatten blusset opp hver gang vi skal feire landets nasjonaldag. Jeg går derfor rett på sak:
På 17. mai bør det kun benyttes norske flagg.
Det er litt spesielt å skrive dette. Jeg har flerkulturell bakgrunn, og er opptatt av å fremme berikelsen multikulturalismen tilfører samfunnet. Så hvordan kan jeg da gå mot mine egne prinsipper? Vel, det er flere grunner til det.
Nytt land tar plass i gammel debatt
På sosiale medier har det allerede vært kok rundt hvorvidt det skal tillates ukrainske flagg i det norske i barnetoget. Helt siden krigen startet har man viftet med det ukrainske flagget på sosiale medier. Det er derfor fullt forståelig at man vil benytte seg av Norges mest inkluderende dag for å fortsette å vise solidaritet med det ukrainske folket.
Men når man først åpner opp for at det ukrainske flagget skal inkluderes, pisser man på alle andre folkeslag som har flyktet fra krig. Afghanere, irakere, syrere og palestinere har alle fryktet fra brutale kriger, uten at vi nordmenn har gått i bresjen på 17. mai med flagg fra deres land. Ytringsfriheten gir oss lov til det, men det har nesten ikke vært noen debatt rundt dette. Det er interessant at den årlige debatten om å tillate eller avvise andre flagg enn det norske, nå også har absorbert folkegrupper vi hevder vi har en felles kulturforståelse med: ukrainere. Altså fordi Ukraina ligger i Europa.
Gi innvandringsskeptikerne fingeren – med det norske flagget
Ukraina ligger først og fremst på jorda, stedet man har delt inn i inngjerdede grenser. La oss ikke late som om vi besøkte Ukraina hver sommer før krigen startet. La oss ikke gjøre 17. mai til et demonstrasjonstog.
Men også på et prinsipielt grunnlag er jeg imot at det skal veives med andre flagg enn det norske. I Norge er det riktig at en stadig større andel er tokulturelle, og samfunnet har for lengst blitt flerkulturelt. Man skal være stolte av identiteten sin, og trenger ikke å gå i bunad for å feire grunnlovsdagen.
Men for å forsikre enhver der ute som fortsatt tviler på oss tokulturelles hensikter, som mener at minoriteter er i Norge utelukkende for å utnytte velferdsgodene, er det ingen bedre måte å vise dem fingeren på, enn å ta fram det norske flagget. Det samme flagget som de hevder ikke tilhører oss.
Bør ikke være forbudt med andre flagg enn norske
For vi tilhører Norge, og har kommet for å bli. Barna våre går i barnetog, spiser is og løper etter russen for russekort. Samtidig vil det å heie fram den rød, blå og hvite fargen, gi tokulturelle barn en følelse av tilhørighet og felles kulturforståelse på samme måte som hvite nordmenn.
Og spørsmål man bør stille seg er hvordan det ville tatt seg ut, hvis vi under nasjonaldagsfeiringen i landet våre foreldre kom fra hadde tatt fram et annet flagg. Vi hadde blitt jagd vekk!
Heldigvis gjør nettopp ytringsfriheten det mulig for oss å benytte oss av det flagget vi ønsker. Et forbud vil innskrenke denne retten, og derfor bør man heller tenke kritisk, og ta et valg som er tydelig på at vi feirer denne retten.
Sjeldent stødig Grunnlov
For på denne dagen i 1814 ble Norges Grunnlov datert, og den inneholder bestemmelser om statsformen og menneskerettigheter, omstendigheter som gjorde det mulig at våre foreldre og besteforeldre fikk lov til å komme til Norge den gang de gjorde det. Slik at de fikk muligheten til å utøve sin tro, være den de ønsket å være uten å bli forfulgt, hetset eller mistenkeliggjort.
Ja, Norge har fortsatt en vei å gå når det kommer til inkludering, å akseptere mangfold som et nødvendig gode i enhver sektor, samt toleranse for forskjellige typer religionsutøvelse. Men 17. mai er en påminner til alle om at det er dette Grunnloven egentlig handler om. Nevn ett land som er bedre Grunnlov enn Norge.
Og med det vil jeg si, gratulerer med den kommende dagen!
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.