Mange innvandrere blir utnyttet fordi de ikke kjenner sine egne rettigheter.
De opplever ofte å komme til Norge for å jobbe fordi Norge mangler arbeidskraft, men nyter ofte ikke de samme godene som norske arbeidstakere har. Det skyldes at de ikke får forklaring på hva de har krav på. Arbeidsmiljøloven er veldig komplisert for mange og inneholder avanserte ord som mange ikke forstår.
Samme land, samme vilkår
Det er arbeidsgiver som burde forklare til alle som er nye i Norge, på en enkel og grei måte, hvor mye de skal jobbe, hva man har krav på når man blir bedt om å jobbe ekstra, hvordan de kan bruke pausen sin og mange andre ting.
De aller fleste er redde og tør kanskje ikke å si noe av frykt for å miste jobben sin.
Den nye arbeidstakeren burde bli informert om at det finnes mange forskjellige fagorganisasjoner og at det lønner seg å være medlem av en fagforening som du kan henvende deg til om du opplever urettferdighet på arbeidsplassen din. Så lenge vi jobber i samme land, må vi ha samme vilkår, og ting må ikke skjules for de som er nye i Norge.
Vår verdighet
Selv var jeg så heldig å komme i kontakt med norsk kollega og med naboene mine som har forklart mye. For eksempel hva en egenmelding er. Jeg var ikke klar over at man kunne benytte seg av denne ordningen, uten å måtte kontakte lege, dersom man var syk i bare noen dager.
Mange av oss kommer fra land som allerede har utnyttet oss, og derfor tok vi valget om å flytte. I den prosessen har vi lært det norske språket – for å skaffe oss en bedre framtid. Da trenger vi tydelig informasjon om at vi har de samme rettighetene som de som har bodd et helt liv i Norge. Vi har ofret mye for å komme hit, og vi vil gjerne bidra til å fylle de mange rollene som trengs i samfunnet. Og for dette vil vi behandles verdig og med respekt.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.