Mahsa ‘Zhina’ Amini (22) døde på sykehuset i Teheran etter at hun ble slått av styrker fra det iranske regimet på grunn av at noe av håret hennes var synlig bak hijaben da hun sammen med familien skulle besøke en park i byen.
Moralpolitiet: «Håret var synlig»
Amini var opprinnelig fra den kurdiske byen Saqqez men døde på sykehuset i hovedstaden fredag den 16. september 2022. Hun hadde to kallenavn, ett persisk, ‘Mahsa’, og ett kurdisk ‘Zhina’. Da hun ble født, fikk foreldrene ikke lov av det iranske regimet til å bruke navnet Zhina. På kurdisk betyr Zhina «å leve på nytt».
Hun lå cirka tre dager i koma på Kasra-sykehuset i Teheran etter volden hun ble utsatt for av byens moralpoliti den 14. september.
Hun var på tur i hovedstaden sammen med foreldrene og en bror ved navn Ashkan. Hun var sammen med broren da en patrulje stoppet dem. De begynte straks å slå henne, angivelig fordi noe av håret stakk ut bak hijaben. Dette melder det kurdiske nettstedet Hengaw.
Ashkan forklarte til de kurdiske og persiske nyhetsbyråene, VOV og Radio Farda: «Morlapolitiet slo søsteren min ihjel med batong mot hodet. De fortsatte å slå helt fra vi først møtte dem til de arresterte henne og tok henne med.
Moralpolitiet har forklart at Aminis hår ikke var dekket etter forskriftene. Bilder publisert på sosiale medier viser dog at Aminis hår tilsynelatende var dekket på vanlig måte.
Familien fikk forbud mot å uttale seg i mediene
Etter volden ble Amini satt i varetekt i fengselet Vezra. Der ble det oppdaget at hun hadde hjernerystelse, og hun ble overført til Kasra sykehus, kan vi lese om i de kurdiske nettavisene Kurdpa og Avatoday.
Ifølge BBC ble Amini strengt bevoktet mens hun var innlagt på Kasra-sykehuset. Den iranske etterretningstjenesten skal ha vært tilstede og sørget for at ingen opplysninger om hennes tilstand kom ut til folket. Sikkerhetsagentene truet familien hennes med at det ville få alvorlige konsekvenser dersom de tok kontakt med eller lot seg intervjue av internasjonale medier.
Skulle starte studier
I videoer publisert på nyhetene gråter hennes mor og roper: «Jeg vil ha tilbake mitt barn!»
Amini dro til Teheran for å hygge seg med familien, men kom tilbake til den østkurdiske byen Saqqez i en kiste.
Amini ble begravet med stort oppmøte, og kvinnene som var tilstede i begravelsen tok av seg hodesjalet og ropte slagord mot regimet: «Martyren dør ikke!», «Død over diktatoren!» Amini har slik åpnet veien til frihet for mange. Folk i byene Saqqez og Sanandaj reiste seg mot regimet, og gatene har i dagene etter vært fulle av demonstranter. Minst 13 borgere er skadet og sårede, blant dem er to tenåringer under 18 år og tre kvinner, melder Hengaw. For hver dag blir flere drept og såret.
Teheran-politiet nekter for å ha slått Amini, og holder på at hun ikke bar riktig hijab og at den ikke dekket håret på riktig måte. De hevder også at Amini hadde et hjerteinfarkt, men onkelen hennes har forklart i et intervju med EtemadNewspaper at dette er blank løgn, at hun var helt frisk og ikke led av hjertesykdommer.
Amjad Amini, faren til jenta, uttalte til avisen Hammihan den 18. september at de som påstår datteren led av hjertesykdom lyver. Han forklarte videre at datteren nettopp hadde startet studiene ved Urmia-universitet og var i starten av studiene sine der.
Kurdere og iranere i Norge reagerer
Folk både fra inn- og utland er sinte og lei seg over det som har skjedd i Iran nå.
Aminis drap har især utløst kraftige reaksjoner hos kurdere bosatt i Norge, og nyheten om hennes drap skal på verdensbasis ha blitt retvitret 2 836 000 ganger.
Kurdere i Norge har protestert mot hendelsen både i sosiale medier og i form av samlinger. Like etter Aminis drap reiste 300 kurdere bosatt i Norge til Berlin i Tyskland for å slutte seg til en minnesamling for det som kalles Mykonos-angrepet. På samlingen minnes deltakerne angrepet på den greske restauranten Mykonos i Berlin den 17. september 1992, der de iransk-kurdiske opposisjonslederne Dr. Sadegh Sharafkandi, Fattah Abdoli og Homayoun Ardalan, alle fremtredende medlemmer av Kurdistan Democratic Party of Iran (KDPI), samt deres oversetter Nouri Dehkordi ble drept.
På årets samling i Berlin deltok over 3000 kurdere fra hele Europa, herunder de fra Norge. Det ble også holdt taler om det grusomme drapet på Zhina Amini.
Iranere og kurdere i Norge er sjokkerte over drapet og de er i sorg. De reagerer og fordømmer det iranske regimet på det sterkeste. De har vist solidaritet og lagt ut bilder, tekster og dikt på sosiale medier om Amini.
Norske myndigheter og organisasjoner uttaler seg
Norges stortingspresident Masud Gharahkhani skrev følgende på Twitter:
«Dette er Mahsa Amini i Iran. Hun ble 22 år, havnet i koma og døde i dag. Hvorfor? Hun ble tatt av moralpolitiet i Teherans gater fordi Ayatolla-regimet skal bestemme hvordan kvinner skal kle se. Jeg blir uvel og forbanna. Håper det iranske folk en dag blir frigjort.»
Amnesty International Norway har skrevet følgende:
«Vi er sjokkerte og triste over nyheten om at kurdiske Mahsa Amini, som hadde hele livet foran seg, nå er død etter skader hun ble påført etter å ha blitt arrestert av moralpolitiet i Teheran i Iran».
Human Rights Organization of Kurdistan (Humanity Rmmk) og mange andre foreninger for menneskerettigheter, samt østkurdiske politiske partier, har fordømt drapet på Amini på det sterkeste og de ba folk i Kurdistan om å holde streik i protest mot regimets anti-menneskepolitikk og kvinnefiendtlige politikk. Alt dette for å bevare verdigheten til kurdiske kvinner og unge.
Aktører i Norge bør nå vise sin fulle støtte til både kurdere og iraneres kamp mot undertrykkelse i landene de er kommet fra.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.