– Gjennom forskning vet vi en del om hva som gjør at par har det bra sammen, skriver artikkelforfatteren.
Foto: ICC
«Noen er redd for at dette er gruppeterapi, men her er det dere to som par som skal jobbe sammen.»

Hallo

Min kone insisterer på at vi skal gå på noe hun kaller samlivskurs på familievernkontoret. Vi har noen venner som har gått på slikt kurs, og de anbefaler det veldig. Jeg må si jeg er usikker på om jeg har lyst til dette. Vi har selvfølgelig noen problemer, men ikke mer enn de fleste vil jeg tro. Stort sett har vi det veldig bra. Jeg lurer også på hva man snakker om og gjør på et slikt kurs, og hva samliv egentlig betyr? Ønsker jo samtidig at kona mi skal være glad. Derfor ønsker jeg å lære litt mer om hva et slikt kurs er.

Hilsen mannen til hun som vil på kurs 

Hei

Så lurt å undersøke litt rundt hva et slikt tilbud innebærer. Samlivskurset hos familievernet er selvfølgelig helt frivillig, men det kan jo være lurt å vite litt om hva man blir invitert med på. 

Kurset handler om dere som par

Samliv handler om å leve sammen, og på et samlivskurs vil deres liv som par være i fokus. Gjennom forskning vet vi en del om hva som gjør at par har det bra sammen. Det handler ikke om å slutte å ha konflikter, men om hvordan håndtere dem. 

Andre temaer for samlivskurset er for eksempel hvor godt man kjenner hverandre, hvordan vi uttrykker kjærlighet, seksualitet, tilgivelse og andre ting. På kurset vil man snakke mye om hverdagskjærligheten, og hvordan denne kan styrkes. Et slikt kurs på familievernkontoret vil være nøytralt i forhold til livssyn. 

Valgfritt å dele med de andre på kurset

Det vil være flere par på kurset. Man sitter stort sett i samme rom og får høre litt om temaene jeg nevnte over. I starten sier alle navnet sitt og hvor lenge man har vært et par. Mer enn dette behøver man ikke å dele med alle hvis man ikke ønsker det. Noen er redd for at dette er gruppeterapi, men her er det dere to som par som skal jobbe sammen. 

Etter å ha hørt om et tema får dere øvelser som dere to skal jobbe med i et eget rom. Kurset veksler altså mellom felles innhold, og øvelser for bare dere to. Kursholderne er terapeuter, og kan hjelpe dere hvis dere ikke forstår øvelsen, ikke klarer å komme i gang eller hvis dere blir uenige. Målet er at dere skal bli bedre kjent med hverandre og få noen redskaper til å håndtere varige ulikheter.  

Målet med kurset er å forebygge

Alle par opplever utfordringer i livet sitt sammen, selv om man stort sett har det fint sammen slik du også beskriver. Et slikt kurs er for de som har lyst til å jobbe og forebygge større problemer. Vi tenker ikke at par som er i krise vil ha nytte av det. De trenger nok mer et eget tilbud hos en terapeut. 

Det er fint å kunne fortelle at tilbakemeldingene etter slike kurs pleier å være veldig gode, ikke minst fra menn. Det er hyggelig å se, og det er hovedgrunnen til at familievernet tilbyr disse kursene år etter år. 

Hvis du har flere spørsmål så kan du ringe ditt nærmeste familievernkontor. Der vil du kunne få svar. Du kan også lese mer og finne informasjon om kursene her

Håper du har fått svar på noe av det du lurte på. Så til slutt: Da er det opp til deg selv hva du vil gjøre med din kones invitasjon. Uansett har du tatt henne på alvor med å undersøke nærmere – noe jeg vil tro at hun setter stor pris på. 

Lykke til videre! 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.