Pakistan er et vakkert land med uendelig mange ressurser. Det er rikt på historie, fin natur, matkultur og en unik gjestfrihet – og gjennom mer enn et halvt århundre har Norge og Pakistan, via både handel og innvandring, knyttet sterke relasjoner.
Sviktende rettssystem
Dessverre er Pakistan også et land preget av korrupsjon, nepotisme og en maktelite som har hatt styring gjennom flere tiår. Det er et land der særlig to innflytelsesrike familier har tjent seg styrtrike gjennom politikken. Der familiedynasti og mektige kontakter ofte er forutsetninger for å kunne lykkes. Der politikken blir sett på som en karrierevei for å tjene enda mer penger enn det man har investert. Et land der økonomien er på randen av kollaps, og kvalitetsutdanning bevisst er blitt fratatt massene for å hemme evnen til kritisk tenkning.
Det er et land med et rettssystem som ifølge WJP Rule of Law Index 2022 ligger på sørgelige 129. plass. Undersøkelsen måler en rekke lands institusjoner etter fire parametre: I hvilken grad institusjoner holdes ansvarlige for å følge lovverket, i hvilken grad lovverket er tydelig og tilgjengelig for alle, hvorvidt forvaltningen av lovverket er rettferdig og effektiv, samt i hvilken grad lovverket brukes upartisk og reflekterer samfunnet det er ment å beskytte.
Norskpakistanere støtter Khan
Gjennom de siste 26 årene har det derimot vokst frem en, ifølge enkelte, svært farlig trussel; Imran Khan. En 70 år gammel Oxford-utdannet mann som ble Pakistans største cricketstjerne og, mot alle odds, vant VM i 1992. En trussel som har bygget to kreftsykehus og to universiteter av internasjonal standard, der det tilbys gratis behandling og utdanning for de trengende. En trussel som var på fornavn med noen av verdens største stjerner som Mick Jagger, Diana og Sting. En trussel som giftet seg med Jemima Goldsmith; et medlem av den svært velstående Goldsmith-familien i England. Imran Khan levde et liv få av oss kan drømme om.
Alt dette ga han slipp på da han i 1996 satte sin fot inn i politikken for å bekjempe et system som hadde råtnet gjennom flere tiår. Politikken kunne altså ikke gi han noe mer enn det han allerede hadde oppnådd.
Og nordmenn med pakistansk bakgrunn har fulgt svært tett med på det som har skjedd og skjer i Pakistan i Khans tid – og i disse dager. Nå med nye utviklinger omtrent fra dag til dag. Den åpenbare majoriteten av norskpakistanere støtter Imran Khan og hans visjon. Nyhetsinnslag og artikler om Imran Khan slukes rått i norske hjem. For i norske hjem kjenner mange på medfølelse for egne familier i Pakistan som har det tungt.
En trussel mot det etablerte
Imran Khan og hans parti Movement for justice er en trussel mot korrupsjon i Pakistan. En trussel mot rettssystemet som er rigget for å være i favør av de mektige. En trussel mot eliten som slipper unna med korrupsjonssaker verdt milliarder av dollar. En trussel mot de som ønsker å frata befolkningen utdanning i frykt for at det vil vekke folket.
Khan er en trussel mot de som vil at makt skal gå i arv gjennom familiepolitikk.
Khan er en trussel mot de som vil at makt skal gå i arv gjennom familiepolitikk. Dette er en farlig kamp, og det har han kjent på de siste 26 årene, gjennom utallige svertekampanjer, anmeldelser, arrestasjoner og forsøk på å bli gitt munnkurv. Aller mest fikk han kjenne på dette da han for bare få uker siden ble utsatt for et attentatforsøk under en fredelig demonstrasjon. Han overlevde, men endte med fire kuler i benet.
En visjon bygget på den nordiske velferdsmodellen
Imran Khan refererer ofte til den nordiske velferdsmodellen når han beskriver sin visjon. Han kjenner godt til det vestlige demokratiet fra sine dager som profesjonell cricketspiller i England, og ønsker også det samme for sitt folk.
Hans visjon for Pakistan er velferd og demokrati i sin rene form – slik vi nordmenn er vant med. Et system som gir rettferdighet, trygghet og verdighet til sitt folk. Et system som ikke forskjellsbehandler, men som heller gir like muligheter til alle basert på deres evner, ikke relasjoner.
En stat der ytringsfriheten blir ivaretatt som den grunnleggende verdien den er. Og ikke minst, et samfunn som er bygget på tillit – bærebjelken for et trygt og godt samfunn.
Når Imran Khan nå kjemper en kamp for å implementere «norske verdier», bør norske myndigheter ta sin del av ansvaret og heve stemmen mot uretten som begås av sittende regjering i Pakistan.
Enn så lenge er dette en pågående kamp, ledet av Imran Khan og støttet av millioner. Folkemasser i milliontall har deltatt på Imran Khan sine markeringer over hele landet siden april i år. Han har startet en frihetsbevegelse ved å drive folkeopplysning, og har nå blitt den mest populære lederen Pakistan noensinne har sett. Det gjenstår å se hvordan denne kampen for rettferdighet og demokrati ender, men norske myndigheter kan trygt bidra med å dra i riktig retning – i retning genuint demokrati for Pakistan.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.