Foto: Arkiv.
Foto: Xueqi Pang
Varaordfører i Oslo og bystyrerepresentant er skeptiske til påstandene nettstedene Resett, Document.no og Human Rights Service får komme med. 

– Mange nordmenn som bor langt borte fra hovedstaden ser ut til å ha fått et feilaktig inntrykk av at integreringen går til hundene, og at Oslo er spesielt utsatt. Hvor kommer denne frykten fra?

Spørsmålet stilles av Khamshajiny Gunaratnam, varaordfører i Oslo (bildet) og Eivind Trædal, bystyrerepresentant i Oslo (MdG) i et debattinnlegg i VG.

– Vi som bor og driver med politikk i byen kjenner et helt annet bilde, der integreringen fungerer godt og har blitt stadig bedre, der kriminaliteten har sunket over tid, og der både politiet og kommunen har blitt stadig bedre til å håndtere sosiale problemer. Vi har problemet, men det er mange grunner til å være optimistiske, skriver Gunaratnam og Trædal.

For å forklare hvor denne frykten for kriminalitet, radikalisering, ekstremisme, terrortrussel og mislykka integrering kommer fra, peker de to særlig på nettstedene Resett, Human Rights Service og Document.no.

– Resett har plassert seg selv i ytterpunktet av et etablert nettbasert medielandskap på ytre høyre. Der vi også finner Human Rights Service og Document.no, som ofte produserer feilaktige eller svært spekulative og selektive påstander om norsk integrering, skriver varaordføreren og bystyrerepresentanten i debattinnlegget.

– Hvitvasket og forsvart 
Gunaratnam og Trædal mener alle må ta et ansvar for å være kildekritiske på nettet, men at noen sittet på større ansvar enn andre.

– Da de rødgrønne tok over makten i Oslo, klarte vi endelig å kutte den kommunale støtten til HRS, men stadig får de 1,8 millioner i statlig støtte, utrolig nok for å drive integreringsarbeid, skriver de.

Gunaratnam og Trædal mener derimot de borgerlige partiene tvert imot har hvitvasket og forsvart en stadig mer aggressiv høyrepopulistisk fraksjon, som klarer å forskyve dagsorden med sitt brennende engasjement, og lemfeldige omgang med fakta, og ved å ikke forholde seg til de samme reglene for saklighet og etterrettelighet om sine motstandere.

– Det er på tide at moderate innvandringskritikere tar ansvar for å rydde i egne rekker, og sikre at vi har en faktabasert og saklig debatt. For at vi skal kunne ta debatten, må fakta ha makta, skriver de i VG-innlegget.