Drapet i fjor høst på den 22-årige kurdiske jenta Jina (Mehsa) Amini utløste massedemonstrasjoner mot det iranske islamske regimet både i Iran og i resten av verden. Demonstrasjonene er nå inne i sin femte måned. Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner er omkring 520 mennesker blitt drept i demonstrasjonene. 23 av de drepte er barn. Tallet på de arresterte er over 19 000, og det kan her være store mørketall, da mange ikke våger å fortelle om arresterte familiemedlemmer, av frykt for represalier fra regimet. Fire demonstranter er henrettet og ytterligere 100 demonstranter har fått dødsstraff.
Utenriksdepartementet er informert
De europeiske landenes myndigheter har reagert på ulike måter mot det iranske regimets brutalitet mot demonstranter.
I den forbindelse hadde vi – jeg, Osman Kawkabishad og representantene for Hengaw menneskerettighetsorganisasjon for Øst-Kurdistan, Shler Bapiri og Kaveh Hassanpour – et møte med det norske utenriksdepartementet tirsdag den 10. januar. Der møtte vi seniorrådgiver for utenriksdepartementets seksjon for Midtøsten og Nord-Afrika, Tor Martin Møller.
Etter min orientering om situasjonen i Iran, især i Øst – Kurdistan, presenterte Shler Bapiri, styremedlem av Hengaw om organisasjonen og dennes aktiviteter. Organisasjonen samler data om menneskerettighetsbrudd og rapporterer videre til verdens menneskerettighetsorganisasjoner. Kaveh Hassanpour, også styremedlem i Hengaw, presenterte årsrapporten for 2022, herunder informasjon om menneskerettighetsbrudd begått i Øst-Kurdistan av det iranske regimet. Han fortalte også om demonstranter som ble arrestert, fengslet, drept og henrettet.
Tor Martin Møller fikk også ytterligere informasjon fra undertegnede, om hvor mange ulike folkegrupper og nasjonaliteter som bor i Iran, som nå har fått nok av regimet.
Krav til Utenriksdepartementet
Helt siden 1979, etter mange års undertrykkelse og bruk av vold mot folket, har folk nå samlet seg med et felles mål om å skifte ut regimet. Iran er verdens fjerde største oljenasjon, men på grunn av regimet prioritering av å støtte sjiamuslimske militser utenfor Iran, er økonomien dårlig. Det er her verdt å nevne at regimet håndterer demonstrantene ulikt i de ulike delene av landet. I regionene der kurdere og balutsjer bor blir demonstrantene møtt med mye mer vold enn andre steder, og mange flere blir drept og arrestert.
Utenriksdepartementet må bidra i arbeidet med å stoppe alle henrettelser
Iranske myndigheter har i 44 år ikke etablert nye arbeidsplasser i Øst-Kurdistan (det vestlige iran). Myndighetene har ikke prioritert å bygge opp nye næringer og bedrifter. I stedet for å etablere arbeidsplasser, har regimet militarisert området med organisasjoner som Revolusjonsgarden Basiji-militsen. Disse to regimestyrte militsene overvåker folk og bruker våpen og makt mot alle motstandere av regimet. Et regime som forkaster alle menneskerettighetsprinsipper. Tor Martin Møller viste stor interesse for informasjonen vi ga, og vil ta den med seg videre.
Undertegnede fremmet følgende krav til det norske Utenriksdepartement for å støtte de som kjemper for frihet i Iran. Utenriksdepartementet må bidra i arbeidet med å:
- støtte demonstranter
- stoppe vold mot demonstranter
- stoppe alle henrettelser
- sette økonomiske og politiske sanksjoner mot det iranske regimet
- sette Revolusjonsgarden og Basij-militsene på listen over terrororganisasjoner
- sette de øverste regjeringsmedlemmene på listen over terrorister
- ikke fornye atomavtalen
- forhindre at Iran selger droner og våpen til Russland
Tor Martin Møller var klar på at norske myndigheter fordømmer vold mot demonstranter, arrestasjoner, fengsling og henrettelser. I den forbindelse har Utenriksdepartementet innkalt den iranske ambassadøren i Norge til møte to ganger. Norge har også delegater i FN og i Europarådet. Når det fremmes sanksjoner og fordømmelser mot Irans islamske republikk fra FN og Europarådet, stemmer Norge sammen med dem.
Vi ser frem til at Utenriksdepartementet følger opp situasjonen i Iran med konkrete handlinger.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.