«Det er naturlig å ville forsvare seg når man blir angrepet. Inni oss blir vi triste, men det er ikke så lett å uttrykke det. I stedet for å være opptatt av hvordan den andre har det, er det fristende å forsvare seg med å si stygge ting tilbake.»
Foto: Faksimile, «Arizona Dream» (Emir Kusturica, 1993)
«Når du nedvurderer den andre, angriper og forsvarer deg, er samtalen på vei til noe som kan bli verre og verre.»

Hallo

Jeg er en mann som har vært gift i 5 år. Det siste året har jeg jobbet mye, og det har vært mye stress med pandemien og et nytt barn. Jeg merker at når jeg blir sliten, kan jeg bli fort irritert på min kone. I det siste har jeg tenkt en del på at jeg kanskje også må se på min egen rolle i konfliktene, og at den eneste jeg egentlig kan forandre er meg selv. Det eneste jeg ønsker er å ha det godt i familien min, men det er vanskelig å se seg selv utenfra. Har du noen gode råd?

Hilsen sliten far

Hallo sliten far

Så fint at du vil se på deg selv, og ta vare på de du er glad i. Det er krevende å se på seg selv og sitt eget bidrag, men jeg er veldig enig i at det bare er deg selv du kan gjøre noe med. Kanskje du også må se på livet ditt generelt i forhold til balansen mellom jobb og privatliv, sånn at du har overskudd til begge områder.

Fire kommunikasjonsfeller

Det er noen ting vi kan være spesielt oppmerksomme på i forhold til egen kommunikasjon. Hvis du kan unngå disse fellene så vil du komme langt. 

1. Nedvurdering
Når vi er lei oss, er det fristende å si stygge ting til den andre som vi vet treffer. Du kjenner jo partneren din godt og vet hva som rammer. Det kan nesten være tilfredsstillende at den andre også blir lei seg. Den andre føler seg da angrepet, og ser nok ikke din fortvilelse, men kjenner bare på mer avstand og sinne. Angrep kan føles godt der og da, men fører ikke til noe godt. Det som skjer, er at kommunikasjonen er på vei til noe som ikke blir godt for noe av dere.

2. Forsvar
Det er helt naturlig å ville forsvare seg når man blir angrepet. Inni oss blir vi trist, såret og fortvilet, men det er ikke så lett å uttrykke det. I stedet for å være opptatt av hvordan den andre har det, er det fristende å forsvare seg med å si stygge ting tilbake. Her er det grunn til å være obs, for nå er samtalen på vei inn i et uheldig spor.

3. Opptrapping
Når du nedvurderer den andre, angriper og forsvarer deg, er samtalen på vei til noe som kan bli verre og verre. Det er lett å trappe opp, og forsøke å svare tilbake med noe som fører til enda mer fortvilelse hos den andre, noe som igjen kan gjøre at du får et angrep som blir enda mer sårende. Det som skjer da er at begge blir stadig mer fortvilet, og forsvarer seg mer iherdig. Er det mulig å bryte denne sirkelen?

4. Tilbaketrekking
Til slutt kan fortvilelsen bli så stor at man trekker seg tilbake. Det kan være at man går ut av situasjonen eller blir helt stille. Utad kan det se kaldt og likegyldig ut, mens innvendig er det fortvilelse og et behov for å beskytte seg. 

Dette er strategier vi alle bruker når vi er fortvilet. Men ved å være bevisst og se nærmere på eget bidrag, kan det kanskje være mulig å snu før det blir for vondt og vanskelig. 

Avslutningsvis vil jeg også nevne at mange familievernkontor har kurs som dere kan delta på sammen. Her kan man lære mye om å leve sammen og jobbe med eget parforhold. 

Lykke til videre!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.