Nylig ble West End-området av London pyntet til ramadan for første gang. Dekorasjonene består blant annet av en stor lysdekorasjon med ordlyden «Happy Ramadan» og 30 000 ytterligere små og store lys.
Stolthet over å leve i en mangfoldig by
Det hele var initiert av en lokal kvinne som har bodd i Midtøsten, og som ville bringe den samme gleden og magien til hjembyen London. Dekorasjonene skal være oppe til ramadan er over, og ble tent av Londons ordfører Sadiq Khan, som er en av byens 1,3 millioner muslimer.
Det er politisk vilje i Oslo til å gjøre det samme. For eksempel kunne de ganske usmakelige dekorasjonene på Grønlands Torg, i en måneds tid, erstattes med tusener av lys, «Gledelig ramadan», halvmåner og stjerner – symboler som er vakre og meningsfulle både for muslimer og andre. Hvor fint hadde det ikke vært for Oslos muslimer, rundt 10 % av byens befolkning, å ha noe like vakkert å samles om som de nå har fått i London. Og for resten av befolkningen å få ta del i denne magien.
Slik kunne byrådet også vise at Oslo dyrker multikulturalitet og multireligiøsitet på en måte som slår teoretiske løfter om at Oslo skal være en inkluderende by. Enkelte kommer nok til å protestere, men jeg tror de fleste i Oslo ville kjent på stolthet over at vi bor i en så mangfoldig by.
Utelat ekstremisme i årets Id-tale
Et annet, og norsk, eksempel på fin inkludering var da statsminister Jonas Gahr Støre nylig la ut et kort Facebook-innlegg der han ønsker muslimer «Ramadan Kareem» – en god ramadan. Han uttalte samtidig at «ramadan understreker grunnleggende verdier som omsorg, solidaritet og sosial godhet». Og det er viktig at han får frem hvor sammenfallende verdiene i kristendommen og islam er. Men det er også et av få eksempler på at han snakker til muslimer uten noen form for problematisering.
[…] ta inn skjønnheten fra bildene fra London […]
Fortsett slik Støre, men om du i år, som i fjor, skal delta i id-feiringen, vurder denne gangen å utelate ekstremisme og rasisme fra talen. Selv om det blir godt mottatt, kommer det likevel på avisenes forsider, som en negativ konnotasjon til festen. I enkelte sammenhenger kan det bidra til mer polarisering.
Ta inn skjønnheten
Eller gjør som Canadas statsminister Justin Trudeau gjorde da han talte ved ettårsmarkeringen for et av de verste islamofobiske terrorangrepene i Canada noensinne. Han begynte med «salam alaykum» og sier også «i dag er vi alle muslimer i Canada». Det er inkludering på et nivå vi ikke ser så mye til i Norge. Han tar også fokuset bort fra terror og snakker om en viktig motvekt: «Vi må gå lenger enn toleranse overfor andres religion, vi må snakke om om aksept, kjærlighet og vennskap.»
Er Trudeaus ord bare nordamerikansk svulstighet, eller har det kanskje noe for seg i en tid der vi også i Norge kunne ha godt av å ta et større oppgjør med islamofobisk terror? At vi ikke nøyer oss med toleranse overfor andres religion, men graver enda dypere i hjerterota. La i alle fall oss ikke-muslimer få ta del i ramadans vakre symbolikk og se om vi kan forholde oss til islam på en mer ukomplisert måte. Og hvis du føler at dette er en trussel mot tradisjonell norsk kultur: ta inn skjønnheten fra bildene fra London og tenk litt over om det ikke kanskje er plass til begge deler i Norge.
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.