– Når barna, jobb og livet ellers sender oss tilbake til normaltilstand ser vi ofte partneren vår i et annet lys.
Foto: Screengrab, The Big Bang Theory
«Den ene maser og jager mens den andre trekker seg mer tilbake og blir mer taus»

Hei

Jeg og min mann har vært sammen i 10 år, og vi har to barn i skolealder. Vi har mye å gjøre, og er på farten hele tiden. Det handler om kjøring til trening, skole og venner. Jeg savner den tiden da vi kunne sitte og ha de lange gode samtalene om livet, om oss, og om fremtiden. Min mann er blitt så taus. Når jeg spør om noe, bruker han svært lang tid på å svare. Når han svarer er det ofte svar som: «jeg vet ikke» eller «er det noe galt?».

Jeg har mange temaer jeg gjerne skulle ha snakket med han om. Jeg har mange drømmer om ting vi kan gjøre sammen, både som familie, men også bare vi to. Noen ganger blir jeg desperat fordi jeg ikke får respons, og da kan jeg bli høylytt, gå etter han og blir litt jagende. Det hjelper sjeldent – han dukker ned i mobilen eller tar seg en løpetur. Hva skal jeg gjøre for å få han til å dele litt mer av sine tanker og følelser?

Hilsen pratsom dame

Kjære pratsom dame

Dette er et tema jeg tror mange vil kjenne seg igjen i. Vi møter denne problemstillingen daglig på familievernkontoret. Uten at jeg skal bli for kategorisk kan det synes som om det ofte er kvinnen som vil snakke om følelser, mens mannen ikke er så god på dette. Det er også omvendt. Det kan være mange ulike svar på dette. Like mange svar som personer, men noe går igjen. 

Frykt for å si noe galt

Det ene er at mannen din kanskje ikke har så god trening i å snakke om følelser. Det kan være at de aldri snakket så mye om dette i hans opprinnelsesfamilie. Du sier at dere snakket mye tidlig i forholdet. Jeg gjetter på at det var da dere var forelsket. Forelskelse er en unntakstilstand, hvor vi blir litt rare, yre, ser alt gjennom forelskelsens briller. Du legger sjeldent merke til ting du vil endre på da. Vi tåler heller ikke å leve i denne tilstanden over lang tid, så heldigvis går det over etter en stund. Når barna, jobb og livet ellers sender oss tilbake til normaltilstand ser vi ofte partneren vår i et annet lys. Da ser vi alle «feil» bedre. 

Mange menn som kommer til familievernkontoret forteller at når partneren deres begynner å snakke om følelser, eller endringer de ønsker seg, kommer panikken. De vet ofte ikke hva de skal si for at partneren skal bli fornøyd. De tenker og leter etter de riktige ordene. Ofte sier de at de blir så redd for å si noe feil, at de heller lar være å si noe. Og da blir jo ofte partneren mer pågående. 

Mannen din vil bare at du skal være fornøyd og glad, så han våger kanskje ikke si noe feil.

Vi får ofte dette mønstret beskrevet; den ene maser og jager mens den andre trekker seg mer tilbake og blir mer taus. Jo mer den ene jager, jo mer trekker den andre seg tilbake. Slik at de faktisk forsterker dette mønstret, og fortvilelsen øker hos begge.

Betydningen av tilknytning og tilhørighet

Dette handler ofte om tilknytning og tilhørighet hos begge. Du vil snakke om dine innerste tanker, det er det som gjør deg trygg og du kjenner at dere hører sammen. Mannen din vil bare at du skal være fornøyd og glad, så han våger kanskje ikke si noe feil. Under alt dette kan det være frykten for å miste den andre, som driver dere begge. 

Så kanskje kan du spørre om hva du kan gjøre for at han skal kjenne seg trygg? Alle er vi opptatt av å bli anerkjent av den andre. Kan du sette søkelys på det som er bra med han? Si at du er fornøyd med han? Det finnes hjelpemidler som kan gjøre slike samtaler litt enklere for mannen din og deg. Det er mulig å få kjøpt spill, og bokser med ulike tema til samtaler. Dette selger de ofte i bokhandlere.

Noen ganger handler tausheten om vonde ting fra barndom eller tidligere i forholdet, eller andre krevende situasjoner som de har opplevd. Familievernkontoret kan bistå med å finne ut av, og forstå mer av dette hvis dere ønsker det. 

Lykke til med de gode trygge samtalene.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.