I en artikkel i Utrop den 2. mai skriver Sophie Matlary om id-feiringen som ble dekket av NRKs program Festen etter fasten for tre uker siden. Der mener Matlary at det ble for stort fokus på islam og muslimer, mens kristne som fastet i 40 dager samtidig ikke fikk oppmerksomhet på statskanalen, NRK. Hun sammenligner fokuset muslimer får med fokuset lhbtq-saken og Ukraina-støtten har fått i norske medier.
NRK bidrar til viktig endring
Denne beskrivelsen er langt fra virkeligheten. Handlingsplanen mot diskriminering av og hat mot muslimer (2020-23) viser til at fiendtlighet, fordommer og negative holdninger til muslimer er et reelt og økende problem i Norge. I mange år har muslimer fått negativ omtale i mediene, noe som har bidratt til å skape disse fordommene.
Så hva er problemet med at muslimer får en dag hvor deres kultur, tradisjoner og tro kan omtales på en positiv måte? En dag hvor de kan ta eierskap og fortelle om sine egne opplevelser og erfaringer uten å bli beskrevet av noen andre. En dag hvor de kan vise at muslimer er på lik linje som andre fredelige og gode borgere i Norge, som for eksempel Mohammed Zaghmout, som er glad i god mat, Abdur Razzaq, som elsker å gå tur, og felt-imamen Najeeb ur Rehman Naz, som forsvarer landet sitt Norge.
Så hva er problemet med at muslimer får en dag hvor deres kultur, tradisjoner og tro kan omtales på en positiv måte?
Muslimer har nå levd i Norge i over 50 år. Jeg ser ikke på denne positive utviklingen som «instrumentell», slik Matlary gjør. Tvert imot er det på høy tid at muslimer får noe positiv omtale i norske medier. Her går NRK i fronten på en viktig endring om å bryte med den negative trenden og tørsten storsamfunnet har hatt lenge etter kun å høre om negativitet knyttet til muslimer. Det er også på tide at andre medier begynner å lære noe av det NRK gjør.
Vi er utrolig glade for å bli feiret med resten av Norge
Programmet Festen etter fasten er til for å kunne opplyse om id-feiring. Jeg kan derfor ikke skjønne hvordan et program som blir vist en gang i året kan skape en slik forvirring som den Matlary skriver om.
Og vi muslimer – som også er nordmenn – ble heller ikke overrasket over interessen som er blitt vist rundt ramadan og id-feiring. Vi er utrolig glade for å bli feiret med resten av Norge på vår gladeste dag. Hvis noen fortsatt ikke er blitt inkludert i den flotte feiringen: Id Mubarak, mine kjære brødre og søstre i Norge!
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.