Hvorfor kan vi ikke bare unne hverandre noen å elske? Det er dette skeives rettigheter egentlig handler om. Dessverre drukner ofte det budskapet – altså retten til å elske og bli elsket av et annet menneske – i diskusjoner og kontroverser rundt hvordan prideparaden en dag i året skal gjennomføres.
Lang tids undertrykkelse gir behov for markering
Det er utrolig hva folk som sannsynligvis aldri vil nærme seg en prideparade kan la seg provosere av. I Oslo er det mange arrangementer av seksuell karakter som moralpolitiet kunne tatt for seg hvis det var dét kritikerne faktisk var opptatt av, men den samme kritikken oppstår ikke når det er snakk om heteroseksuelle relasjoner. Så lenge det er snakk om en gutt-jente-relasjon er det ok.
I tillegg er det ingen sex involvert i paraden. Det er bare glede og kjærlighet. Ja, det kan være lettkledde mennesker som akkurat den dagen får mulighet til å vise omverdenen at de ikke har latt seg knekke av stigma, fordommer og diskriminering. Noen har etter år med undertrykkelse et behov for å markere seg. Vi som er privilegerte nok til ikke å ha opplevd det, mener jeg enten bør støtte saken, eller ha vett til å holde munn.
Uretten som ikke rammer oss selv
Vi kan like det eller ikke, men pride kan sees på som et resultat av mangel på inkludering i samfunnet vårt. Vi som enkeltmennesker og som samfunn har sviktet mange av våre egne. Det betyr at vi har et ansvar for å ta konsekvensene – og for å gjøre bedre.
Vi som enkeltmennesker og som samfunn har sviktet mange av våre egne.
Hvis du er en av de som lar deg provosere ekstra av paradens mest ekstravagante utkledninger, foreslår jeg at du tar litt ekstra ansvar for at samfunnet vårt skal bli et mer inkluderende sted. Er målet ditt å dempe skeives behov for å markere seg? Da er løsningen å inkludere og behandle likeverdig. I mellomtiden kan pride fungere som en motivator og fantastisk eksponeringsterapi.
Vi skal faktisk ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv. La oss huske på at kampen for skeives rettigheter handler om retten til å elske og å bli elsket – og å være en likeverdig del av samfunnet
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.